Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla våra lokala gårdar också!

Efter att fusk med nötkött som var hästkött avslöjats gång på gång de senaste veckorna har också debatten om matens pris och djurhållning fått ny glöd.

Annons

Rimligheten att betala 39 kronor för ett kilo kött när ett flertal mellanhänder och en bonde någonstans i början av kedjan ska ha betalt har diskuterats. Likaså hur djuret kan tänkas ha levt innan det läggs på våra tallrikar.

I Sverige har vi höga regelverk för djurhållningen. Det är en anledning att köpa svenskt kött. Vill man försäkra sig om att djuren har det bra kan man ta en tur förbi någon av gårdarna vi har i området. Flera av dem säljer köttlådor som levereras direkt hem till dörren. Här är några producenter och försäljare av närproducerat kött.

• Knaperboden säljer ekologiskt och hängmörat nötkött i en butik på själva gården i Åbyggeby. På beställning levererar de också 10-kiloslådor och lådor med en fjärdedels djur direkt hem till dörren.

Åbyggeby, 026-16 81 69

• Hamrånge Highland säljer hängmörat nötkött från sina egna gårdar. En låda med en kvarting kan beställas direkt hem till dörren. Det levereras styckat utan ben. Hamrånges nötkött kan också köpas på Bondens egen marknad i Gävle.

Hamrångefjärden, 070-549 74 50

• Ockelbo Kyckling har en gårdsbutik öppen tisdagar och torsdagar. Andra dagar kan kycklingen köpas i försäljningsvagnen som då och då dyker upp på Jerntorget i Sandviken, Bondens egen marknad eller Stortorget i Gävle och Torget i Ockelbo.

Ockelbo, 070-646 73 85

•   Bernhardssons Gårdskött säljer nötkött från sin egen gård Dragskogen i Årsunda. De erbjuder bland annat kalvlådor, gourmetlådor, nötlådor och köttfärslådor som levereras till utlämningsplatser i Gävle, Sandviken och Årsunda.
Årsunda, 070-277 32 33

• Diléns Saluhall i Valbo säljer ekologisk och närproducerad mat från bönder och små producenter inom en radie på 25 mil. De styckar och förädlar en del kött själva från bönder från Gästrikland.

Valbo, 026-13 03 35

Mer läsning

Annons