Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttskatt skulle slå mot de små

/
  • Det pratas om klimatskatt på köttproduktionen där nötkött ger det största utsläppet.

Jordbruksverket vill minska köttkonsumtionen och det pratas om en klimatskatt på produktionen. Det skulle slå hårt mot de småskaliga producenterna och i längden bidra till mindre lokala alternativ i köttdisken.

Annons

Under tisdagsförmiddagen fördes heta diskussioner om en så kallad köttskatt i sociala medier. Jordbruksverket släppte samma morgon rapporten En hållbar köttkonsumtion som resonerar kring en framtida klimatskatt på köttproduktion om inte konsumtionen av kött minskar på frivillig väg.

Enligt jordbruksverket äter svenskarna näst mest nötkött i hela EU. Men enligt Livsmedelsverket är det en sanning med modifikation. Danmark, Italien och Frankrike ligger på samma nivå.

Just nötkött bidrar till mest koldioxidutsläpp, följt av lammkött. Gris kommer som nummer tre och kyckling på fjärde plats.

Beroende på hur en klimatskatt utformas skulle den kunna slå hårt mot Gävleborgs småskaliga nötköttsproducenter, även om de redan är mer klimatsmarta än många stora producenter.

– Det finns inga marginaler, vi måste redan skaffa oss alternativa inkomster som snöröjning, säger Lars-Erik "Larsa" Hillbom som föder upp nötkreatur.

Det skulle leda till färre lokala alternativ i butikerna.

– Vi lokala lantbrukare blir färre hela tiden. De blir nog av med oss snart ändå, säger han.

Lars-Erik Hillbom tycker också att lantbrukare får dubbla signaler.

– Vi har blivit stimulerade att skaffa fler kor för att hjälpa till att hålla landskapet öppet. Grisar bidrar ju till mindre koldioxidutsläpp men går inte att ha på naturbete. De förstör marken.

Jordbruksverket konstaterar i rapporten att styrmedel skulle få störst effekt om de infördes globalt men att det skulle vara svårt att genomföra.

Mer läsning

Annons