Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kunderna ställer högre krav”

/
  • – Det är konkurrensen som styr och vi har märkt av att kunderna ställer allt högre krav, säger Peter Löwenborg, chef för Danske Bank i Gävle.

Bankerna i Gävle märker av kundernas ökade intresse av att sätta in pengarna på banken. Samtidigt hårdnar konkurrensen om vem som ger bäst räntevillkor.

Annons

Liksom alla andra svenskar sätter hellre Gävleborna in sparslantarna på banken än att köpa aktier och fonder på en orolig börsmarknad. Danske Bank i Gävle har märkt av trenden.

– Många vill binda sitt sparande under en längre tid för högre räntor. Det är konkurrensen som styr och vi har märkt av att kunderna ställer allt högre krav. Precis som i alla andra branscher är det en förhandlingsfråga med kunden. Det är fri konkurrens och var och en måste välja det sparande som de tror passar bäst, säger Peter Löwenborg som är chef för Danske Bank i Gävle.

Även Swedbank har märkt av Gävlebornas ökade intresse för att spara pengarna på banken.

– Traditionellt sett har Gävle med omnejd varit väldigt bra sparare. Det vi har kunnat se under de senaste tio åren är att allt mer pengar placeras i räntesparande i stället för aktier och fonder. Många har blivit luttrade redan sedan it-bubblan år 2000 och har lärt sig sedan dess. Sedan finns det de som kanske haft lite för stort aktiesparande egentligen och som har kommit på att de behöver placera en större del av sina pengar i säkrare sparande, säger Johan Forsström som är ansvarig för spararna på Swedbank i Gävle.

Samtidigt skärps konkurrensen och spararna söker allt mer aktivt efter de bästa räntorna.

– Den konkurrensen vi ser nu fanns inte för 15 år sedan. I dag erbjuder exempelvis många av nischbankerna bolån. Spararna har egentligen fått allt mer alternativ där de kan placera sina pengar för allt högre räntor.

Johan Forsström menar att oron på börsen delvis handlar om småspararnas osäkerhet.

– Det finns i dag ett flockbeteende där många går på samma ekonomiska data och säljer vid exakt samma tillfälle. Förr fanns det en annan stabilitet när faktiska försäljningar skedde via brev och med en annan framförhållning. I dag byter aktier ägare med ett knapptryck.

Det viktiga är att spararna får mer realistiska förväntningar på ekonomin.

– Jag tror framförallt att småspararna måste förstå att Sveriges ekonomi kan gå bra samtidigt som börsen går dåligt. Det är något märkligt med Sverige när det gäller det här. I USA har börsen bara tappat lite grann, medan landet i sig går urdåligt. I Sverige går ekonomin bra, men börsen har tappat 20 procent av värdet i år. Svenska företag kan mycket väl göra bra resultat, samtidigt som den svenska börsens förväntningar är för höga, säger Johan Forsström.

Mer läsning

Annons