Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets läkare är bäst på att skriva ut motionsrecept

/

I Gävleborg skrivs det ut mest fysisk aktivitet på recept i hela landet.

Men det långt ifrån tillräckligt enligt Lena Kallings som forskar om idrott och hälsa.

– Antalet borde mångdubbleras, säger hon.

Annons

I snitt skrivs det ut 15 recept med fysisk aktivitet per 1 000 invånare i Gävleborg vilket är tre gånger så mycket som rikssnittet. I över tio år hade vårdgivare ordinerat fysisk aktivitet på recept, FaR, och åren mellan 2008 och 2010 skedde en kraftig ökning av recepten.

Men det är fortfarande alldeles för lågt enligt Lena Kallings, lektor och forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, som forskar om fysisk aktivitet på recept och bland annat har gjort den studie som visar att Gävleborg toppar ligan som hon presenterade i slutet av förra året.

Siffrorna ärfrån 2010 men är desamma för 2011 och troligen inte lägre för 2012 enligt Sara Sjölin, samordnare för FaR i Gävleborgs landsting, som just nu håller på att sammanställa förra årets statistik.

– Antalet recept med fysisk aktivitet borde dubbleras flera gånger om. Uppskattningsvis får cirka fem procent av de patienter som pratar om fysisk aktivitet med sin vårdgivare det även skriftligt på recept, på riksnivå. Det är klart att det inte passar alla patienter och alla sjukdomar men många fler än så, säger Lena Kallings.

Fysisk aktivitet kan ibland ersätta mediciner men ofta används det som komplement till andra läkemedel.

– Ibland kan man minska eller skjuta upp medicineringen vilket sparar pengar för samhället. Men den främsta anledningen att öka användningen av FaR är att många patienter själva anger att de mår bättre i undersökningar.

Till skillnad mot de flesta läkemedel ger fysisk aktivitet inga direkta biverkningar om det anpassas efter patienten och dennes sjukdom samtidigt som det hjälper för många olika sjukdomar samtidigt.

I Gävleborg är ersättningssystemet utformat så att uppföljningen av ordinationen ger ekonomisk ersättning.

Det resulterar i att så gott som alla motionsrecept följs upp.

– Det är en kvalitetsstämpel. Uppföljningen är viktig för att patienterna ska fortsätta utföra aktiviteterna och för att det ska bli mer än ett råd, säger hon.

Svenska studier visar att fysisk aktivitet på recept har bättre effekter än allmänna skriftliga råd om fysisk aktivitet och hälsa.

I snitt följer två av tre den ordinerade aktivitetsnivån under minst ett år.

– Alla vet att det är bra att röra på sig. Men det blir mer konkret om man har ett papper där det specificeras vad man ska göra. Då kommer många över tröskeln och träningen blir av.

Fysisk aktivitet på recept kan vara att simma, styrketräna, dansa eller egentligen vilken träning som helst.

Enligt Håkan Tröjbom, sjukgymnast på Hälsocentralen City i Gävle, finns det egentligen ingen träningsform som inte passar.

– Däremot passar ju olika träningsformer för olika sjukdomsbilder. Någon med dåligt hjärta ska inte anstränga sig för mycket utan hålla en jämn nivå och har man haft polio ska man undvika statiska belastningar. Därför behövs det kunskap om hur sjukdomen ser ut.

Mer läsning

Annons