Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalproducerat? Liten kod ger svar

En liten sifferkod på matförpackningen avslöjar exakt var produkten är tillverkad.

Uppmärksamma konsumenter kan därför se att vissa av Coops och Icas egna mejeriprodukter faktiskt är producerade här i Gävle.

Annons

Livsmedelsverket har kontrollansvar för cirka 600 livsmedelsanläggningar runt om i landet, bland annat slakterier, äggpackerier och större anläggningar för kött-, fisk- och mjölkprodukter.

För att kunna hålla koll på vilka produkter som är tillverkade i vilken anläggning har dessa tilldelats varsin sifferkod som ska finnas med på förpackningarna.

Gefleortens mejeriförening har fått koden ”1020” som står tryckt med små siffror i en liten oval på mjölkpaket och annat som lämnar anläggningen.

Men en noggrannare titt i kyldisken på Konsumbutiken i gallerian Nian visar att det står ”1020” tryckt på flera andra produkter som säljs under annan flagg än Gefleortens. Dit hör bland annat Coops egna gräddfil och Änglamarks ekologiska vaniljyoghurt. Coops mjölk som nu lanseras hårt tillverkas dock inte här.

– I dag gör flera mejerier så kallad EMV-produktion åt de stora kedjorna. EMV står för egna märkesvaror och har tagit en allt större andel av marknaden, säger Per Blomquist, vd för Gefleortens mejeriförening.

Men vill man stödja det lokala företaget ska man fortfarande välja produkterna som har Gefleortens logga. De Coop och Ica-produkter med 1020- koden ger inte mycket intäkter till mejeriföretaget, enligt Per Blomquist.

– Det är ingen kassako för oss, utan är ett sätt att flytta pengarna från mejerier och bönderna till livsmedelsföretagen, menar han.

En annan lokal livsmedelproducent, Sohlbergs chark, har fått koden ”625”. Den finns inte på några EMV-produkter åt de stora butikskedjorna, men kan där- emot återfinnas på varumärket Gudruns produkter.

– Gudruns ingår i samma koncern som oss, vi tillverkar bland annat deras ”stockholmare”, förklarar produktionschef Ola Holmqvist.

När GD frågar ett antal kunder på Ica Maxi har ingen ens tänkt på att det finns en liten oval med siffror i på förpackningarna och de vet ännu mindre hur de ska tolka koden.

– Den hade jag ingen aning om, säger Michael Gabrielsson som handlar mat tillsammans med sin mamma.

Mer läsning

Annons