Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats "får" inte raka sig

/

Philips tycker inte att Mats Sahlberg, Ockelbo, ska ansa skägget med deras trimmer för att han sitter i rullstol.

– Det känns konstigt. Att raka mig är ju det enda jag kan, säger han.

Annons

Funktionsnedsatta ska inte få koka vatten eller raka sig. Åtminstone inte enligt hushållsapparaternas bruksanvisningar. Formuleringarna i anvisningarna för hushållsapparater började dyka upp för tre år sedan. I dem står det att produkterna inte ska användas av de som har rörelsehinder eller nedsatt mental förmåga.

På handikappförbunden är man upprörda över formuleringarna:

– Det låter som ren diskriminering. Det är inget som säger att en funktionshindrad skulle vara sämre på att använda de här produkterna än någon annan, säger Pelle Kölhed som sitter i förbundens styrelse.

Konsumentverket har inte heller uppmärksammats på bruksanvisningarna tidigare.

– Det är helt uppåt väggarna. Det låter som en formulering skriven för amerikansk rätt. Det handlar om att tillverkaren inte vill bli stämd om någon skadar sig när hon eller han använder produkten, säger Marek Andersson som är jurist på Konsumentverket.

Han är osäker på vad som händer rent rättsligt om en funktionshindrad person exempelvis skulle bränna sig på en vattenkokare.

– Det kan vara så att näringsidkare hänvisar till bruksanvisningen om de skulle stämmas av en person med funktionshinder. Förmodligen skulle ett sådant fall lösas genom jämkning, men det är möjligt att en del företag skulle pröva att driva det långt i svensk rätt.

Liksom många andra rörelsehindrade som GD har talat med har inte Mats Sahlberg tänkt på vad det står i bruksanvisningen till hans trimmer. För drygt ett år sedan var han med om en arbetsplatsolycka där han krossade två ryggkotor. Han är förlamad till 93 procent men fortfarande kan han använda vänsterhanden när han ska raka sig. Han tycker att det är märkligt att företagen utrycker sig så oförsiktigt som de gör i bruksanvisningarna.

– De små sakerna betyder oerhört mycket när man hamnar i den här situationen. Det blir en oerhörd frihet att bara kunna raka sig själv, säger Mats Sahlberg.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, är det fördomsfullt att uttrycka sig så om en vid grupp av personer för att de har funktionsnedsättningar.

– Självklart ska funktionshindrade kunna använda de här produkterna. Rent rättsligt kan DO ta sig an det här först om en butik vägrar att sälja en produkt till en funktionshindrad person därför att de enligt bruksanvisningen inte ska använda den, säger Lars Thornberg som är utredare på DO.

Mer läsning

Annons