Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mineralvatten inte nyttigare än kranvatten

/
  • Ett par av de testade vattnen innehåller onödigt mycket natrium. Det visar Testfaktas analys av åtta olika mineralvatten.

Ett glas vatten från kranen är minst lika hälsosamt som mineralvatten på flaska, visar Testfaktas analys. Flaskvattnen innehåller till exempel för mycket salt och fluorid.

Annons

Mineralvattenproducenterna framhäver gärna att deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur de står sig i förhållande till vanligt kranvatten skickade Testfakta även in vanligt vatten från Stockholm vatten till laboratoriet.

Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan titta på analysresultaten.

– Det man kan säga generellt är att kranvattnet är minst lika bra ur hälsosynpunkt. Ett par av vattnen innehåller till exempel onödigt mycket natrium, det vill säga salt. Och salt får vi redan i oss för mycket av, säger hon.

Medan natriumhalten i dricksvattnet ligger på knappt 5 milligram per liter (mg/l) har Ramlösas och Lokas vatten över 100 mg/l – alltså mer än 20 gånger så mycket. Coop X-tra ligger inte långt efter med 90 mg/l.

– I Ramlösa och Lokas vatten finns natrium naturligt eftersom det är källvatten. I Coops vatten är saltet däremot tillsatt och det känns lite onödigt, säger Irene Mattisson.

När det gäller de livsviktiga mineralerna kalium, kalcium och magnesium står sig kranvattnet bra i jämförelse med de flesta av flaskvattnen. En produkt som står ut positivt är San Pellegrino med höga halter av magnesium och kalcium. Ramlösa däremot har genomgående mycket låga halter av mineraler, förutom salt. Ramlösa innehåller dessutom mycket fluorid som kan ge tandskador hos barn. På flaskan står det i liten text att barn inte bör dricka Ramlösa regelbundet.

– Fluorid kan ge fläckar på emaljen hos barn. Naturliga mineralvatten som innehåller mer än 1,5 mg per liter måste deklarera detta, säger Irene Mattisson.

Martin Hansson/Testfakta

Mer läsning

Annons