Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt sätt att köpa bussbiljett

/

Efter månadsskiftet måste man registrera sig för att köpa buss- och tågbiljetter med mobilen. GD reder ut hur det går till.

Annons

I Gävleborgs län går det åt 1 200 SMS-biljetter om dagen. Av totalt 60 000 resor utgör det två procent. Man kommer att kunna köpa biljetter på mobilen även i fortsättningen. Antingen med en app om man har en smartphone eller via vanliga SMS om man föredrar det.

Det beror på att betaltjänstlagen kräver att företag som erbjuder betaltjänster via mobilen kan identifiera sina kunder och att teleoperatörerna valt att avskaffa tjänsten för att i stället satsa på den mobila plånboken WyWallet. Men i stället för att ansluta sig till den har X-trafik valt att utveckla ett eget system.

En nackdel med de nya betalsystemen är att det finns en tröskel till att börja använda dem.

– Enkelheten med SMS-biljetter förändras. Förut var de redan färdiga att använda. Det är synd men ligger utanför det vi kan påverka, säger Henrik Strömberg, IT- och teknikchef på X-trafik.

Han tror dock inte att förändringen kommer att påverka resandet i stort.

– Nej, det finns många andra betalningssätt. Däremot kommer säkert mobilbiljetterna att minska till en början.

Med X-trafiks app kommer man att kunna resa med bland annat Dalatrafik och Länstrafiken i Sörmland. SMS-biljetterna kommer att kunna köpas via samma nummer i lokaltrafik i bland annat Sandviken och Bollnäs.

Men inte mellan orterna.

– Det beror på att det blir väldigt svårt för kunderna att hantera detta. Det finns cirka 19 000 olika kombinationer av biljettkoder, säger Henrik Strömberg.

När man väl registrerat sig är det enkelt att köpa biljetter. Men reser man till andra städer måste man registrera sig för den trafik som finns just där.

En fördel är att man numera kan köpa biljetter med en telefon som är spärrad för betaltjänster – exempelvis en tjänstetelefon – eftersom man själv bestämmer var kostnaden ska dras.

– Föräldrar behöver heller inte fundera på om barnen har pengar på sina kontantkort på mobilen, säger Henrik Strömberg.

På samma gång blir det svårt att själv rå över sina köp av bussbiljetter via mobilen för dem under 18 år. En myndig person måste koppla telefonnumret till sitt kontokort eller faktura.

Mer läsning

Annons