Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart ursprung gör valet svårt

Det är ofta svårt att veta var mjölkråvaran kommer ifrån i mejeriprodukter – även de som processats och förpackats i Sverige. Det gör det svårt att stödja lokala gårdar.

Annons

Enligt en undersökning av den europeiska konsumentorganisationen BEUC är ursprunget viktigt i valet av mjölk för 79 av 100 svenskar. 77 av 100 tycker att det är viktigt även i mejeriprodukter.

Men otydliga ursprungsmärkningar på flera av mjölkförpackningarna gör det svårt för konsumenter att veta. Ibland anges var mjölkprodukter är processade och förpackade, men inte var råvaran kommer ifrån.

Det borde framgå tydligare anser Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– Det är var korna går som är intressant för konsumenterna. Inte var mjölken är processad. Inte all mjölk kommer från gårdar runt mejeriet. En hel del mjölkråvara importeras till Sverige.

Förra året importerades exempelvis 22 000 ton oförpackad grädde till svenska mejerier mellan januari och november. Bland andra mejeriprodukterna än just dryckesmjölk är det vanligt både att de produceras med utländsk mjölkråvara och att hela produktionen ligger utanför Sverige. Som exempel kommer Icas drickyoghurt från Österrike, Axfoods från Polen och Arlas från Danmark.

Gefleortens mejeri och gårdar har ett starkt fäste i Gästrikland men kedjornas egna mejerivarumärken har ett annat konkurrensmedel. De är billigare.

Mer läsning

Annons