Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olas olja på väg till skolan?

/
  • – Jag ansökte bara om att leverera till Gävle eftersom man själv måste stå för transporten, säger Ola Westman.
  • Här flödar den gyllene rapsoljan som nu kan bli ett lokalt bidrag till maten i skolor och äldreboenden i länet.

Ola Westman pressar rapsolja i Mårdäng vid sidan av sitt jobb som busschaufför. I vår kan han bli en av flera lokala producenter som levererar mat till skolkök och ålderdomshem i länet.

Annons

Verksamheten har Ola Westman haft i fyra år och det är först nu som den börjar gå runt. Han pressar sin rapsolja i en ladugård på familjens jordbruk. När hans pappa en gång köpte den var den inredd som ett kostall och byggdes sedan om till ett grishus. Nu står där en oljepress. Rapsen odlas på familjens ägor i Mårdäng i och den raps Ola Westman inte pressar säljer familjen vidare.

– Jag kan producera upp till 4 000 liter per år. Förra året blev det ungefär hälften av det.

I dagsläget levererar han bland annat till Sodexo, Konsum Gävleborg och säljer på Bondens marknad. Men nu har Ola Westman fått godkänt via offentlig upphandling att leverera till kommunala kök i Gävle.

– Jag ansökte bara om att leverera till Gävle eftersom man själv måste stå för transporten.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har jobbat med att locka lokala producenter att lämna anbud om att leverera livsmedel till landstinget. Ett nytt upphandlingsunderlag inom livsmedel innebär att producenter kan välja specifikt till vilken kommun eller till och med till vilket kök de vill leverera. De behöver heller inte leverera en hel varugrupp utan enbart en vara. Det har gjort det enklare för små producenter att bli godkända.

– Ett 20-tal lokala producenter har lämnat anbud vilket är många fler än förra gången. Det har varit viktigt för oss att visa att det inte bara är de stora aktörerna som kan leverera livsmedel till kommunerna. Vi har ju en hel del basprodukter i länet, säger Pirjo Gustafsson, företagarcoach på LRF.

Nu återstår det att avtalen skrivs mellan Inköp Gävleborg och producenterna. Sedan är det upp till skolkök och ålderdomshem att beställa från de lokala aktörerna för att närproducerade livsmedel ska komma in i de kommunala köken.

Mer läsning

Annons