Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pantbanker ny förvaring på semestern

Pantbanken har blivit ett ställe där kunder inte bara lånar pengar. Fler har börjat lämna in värdesaker även för att ge dem en för¬varingsplats.

Annons

Inför semesterresan kan det behövas både påfyllning av plånboken och ett ställe att gömma undan värdefulla guldsmycken på för att lura eventuella inbrottstjuvar. Pantbanker har börjat se hur kunder numera lämnar in värdeföremål av båda skälen.
Företagskedjan Pantbanken Sverige, med butiker främst i de tre storstäderna, konstaterar att de kunder som i huvudsak är ute efter en säker semesterförvaring har blivit fler. Sedan tidigare har företaget flera år sett ett mönster där värdesaker lämnas in på försommaren för att lösas ut igen när sommaren lider mot sitt slut.

Hos Svensk Pantbelåning, med butiker i tretton svenska städer, ser det likartat ut.
– Vi ser ingen sådan trend specifikt över sommaren, men vi har sett ett ökat antal personer som använder pantbanken både för att få pengar och samtidigt förvara sina värdesaker. Det är en generell trend som vi har sett, säger Nina Brydolf, företagets marknadsansvariga.

Företaget har kunnat se hur vissa värdeföremål börjat lämnas in till pantbanken i stället för att läggas i ett bankfack, samtidigt som kunden gör pengar tillgängliga, kanske till en semesterresa.
– Vi frågar ju inte våra kunder varför de lämnar in föremål, det är mer att man kan ana ett visst mönster, säger hon.
Till allra största delen handlar panterna om guldsmycken som i takt med att guldpriset stigit gett allt mer pengar i pant samtidigt som föremålen blivit attraktiva för inbrottstjuvar.
Panter som inte blir utlösta säljs av pantbankerna.

Mer läsning

Annons