Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så åker barnen säkrast i sommar

/
  • Barnstolen kan placeras både i fram- och baksätet. Men var noga med att kontrollera så att krockkudden är urkopplad i framsätet. Foto: Shutterstock
  • Säkrast blir barnstolen om den är bakåtvänd i bilen.Foto: Shutterstock
  • Inte förrän barnen är längre än 135 centimeter bör man ta bort barnstolen. En tumregel är att säkerhetsbältet ska vila mot barnets lår, inte mot magen. Foto: Shutterstock
  • Upp till fyra års ålder åker barn säkrast bakåtvänt i bilen. Foto: Shutterstock

Svenska barn åker säkrast i bil i hela världen. Orsaken är att de får åka bakåtvänt längre än barn i andra länder. Vi reder ut vad man mer bör tänka på.

Annons

Rekommendationen är att barn som åker bil ska sitta bakåtvänt upp till fyra års ålder.

– I många andra länder vänder man på barnen redan efter några månader eller ett halvår. Det är alldeles för tidigt, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Statistiskt är det fem gånger större risk för små barn att skadas svårt eller dödas i en framåtvänd stol jämfört med en bakåtvänd.

– Barnets huvud är så stort och tungt jämfört med övriga kroppen att det påverkas mycket mer av g-krafterna vid en krock än äldre barn eller vuxna. Det handlar inte bara om nackskador, utan även om att hjärnan kan skadas när huvudet roterar och bromsas upp för snabbt när det fått fart. Den risken eliminerar man med en bakåtvänd stol.

Var barnet sitter i bilen spelar mindre roll. Mitten av baksätet är rimligen säkrast, men skillnaden mot andra platser i bilen är inte särskilt stor. Att sitta i framsätet går utmärkt och kan till och med vara att rekommendera eftersom barnet ofta får bättre plats med fötterna då.

Däremot är den platsen livsfarlig om inte krockkudden är urkopplad.

Moderna bilar har ofta nyckelavstängning så att föraren kan koppla i eller ur kudden. Har man en äldre bil ska man låta verkstaden koppla ur den. Är man osäker om krockkudden är urkopplad ska man inte chansa.

Faktum är att barn inte ska sitta i framsätet med krockkudde förrän de är över 140 centimeter långa. Är de kortare kan kudden orsaka skador eftersom den är anpassad för längre och tyngre personer.

Man ska inte heller sluta använda framåtvänd bältesstol eller bälteskudde för tidigt. Man ska helst använda dem tills barnen fyller tio år. Barn som är kortare än 135 centimeter ska alltid använda någon form av barnstol - det står till och med i lagen. Orsaken är att bältet hamnar fel annars.

– Bältet ska vila mot barnets lår, inte mot magen. Med en bälteskudde eller bältesstol kommer barnet upp så högt att man får bältet rätt, säger Anders Kullgren.

Om bältet vilar mot magen i stället för låren ökar risken för bukskador på barnet. Barnens höftbenskammar är inte riktigt utvecklade och därför hamnar allt tryck från bältet i stället på magen.

– Däremot är det inte farligt om bältet ligger mot halsen. Det är kanske inte så komfortabelt för barnet, men det är bättre att bältet sitter mot halsen än axeln. Sitter det vid axeln finns risken att det glider av vid en krock.

Thomas Arnroth/TT Spektra

thomas.arnroth@ttspektra.se

Mer läsning

Annons