Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här räcker pengarna längre

/
  • Sista dagarna i månaden kan det bli ödsligt i plånboken.
  • Mikael Widén, 30 år, kock,  Gävle: – Jag jobbar ju på en restaurang och kan äta på jobbet. Men ska man laga mat så är storkok bra. Det blir billigare att laga tio portioner samtidigt och det går lika fort. När jag var student brukade jag göra en bas med tonfisk, krossade tomater och ris. Det kan man variera med kryddor och vad man har hemma.
  • Rosa Bergenheim, 21 år, studerande, Gävle: – Jag börjar plugga nu så jag försöker leva sparsamt och fylla frysen när jag har pengar. Och ta med matlåda till skolan. Sallad är lätt att ta med. Den kan man variera med vad man har hemma som potatis, nudlar, ost eller skinka. Med bröd till står man sig ganska bra.
  • Anette Walch, 56 år, jobbar i hemtjänsten, Gävle: – Kolla efter röda prislappar. De har ofta ett utgående datum men det är inget fel på produkten. Då räcker pengarna längre. Annars kan man göra blodpudding och rårivna morötter. Det är gott och billigt.
  • Malin Larsson och Behrang  Rabiei, båda två 33 år, studerande, Gävle: – Vi är sparsamma så vi brukar klara oss. Vi äter bra men hemma. Ett tips är att handla på Willys i stället för i de mindre och mer centrala butikerna och göra matlådor och ta med.
  • Cecilia Berencreutz, 65+,  pensionär, Gävle: – Det brukar inte vara något problem, jag är lyckligt lottad. Men ett tips är att plocka fram julskinkan man har i frysen. Den kan man göra mycket gott med, som Drömskinka med grädde och vin.

Nu är de sista dagarna av årets fattigaste månad här.

Den förra lönen sattes sprätt på under jul- och ­nyårshelgerna och kontot har sinat långsamt sedan dess.

GD tipsar om hur du kan få de sista slantarna att räcka längre.

Annons

Decemberlönen kom extra tidigt i år, för många redan den 21 december. Jättebra just då när julmaten skulle handlas och de sista klapparna läggas under granen.

Sedan var det dags att fira in det nya året och då vill man gärna kosta på sig lite extra. Därefter kom januari med rea-skyltar i varje skyltfönster.

Lyser pengarna med sin frånvaro i plånboken finns det några saker man kan göra för att klara sig dessa sista dagar innan januarilönen kommer.

– Kolla vad du har i frysen och skafferiet och laga något av det. Man har ofta mer än vad man tror, säger Kristina Fält på Konsument Gästrikland.

Det kan också vara en god idé att räkna ut hur mycket man kan göra av med varje dag tills nya pengar trillar in. Håller man sig till det blir man inte helt pank.

Har man räkningar som man vet att man inte kommer att kunna betala kan det också vara lönt att ringa upp fordringsägarna.

– De flesta fordringsägare vill ha sina pengar och kan gå med på att vänta några dagar om man pratar med dem, säger hon.

Svårare är det med företag som lever på räntorna, ofta de som erbjuder en kredit med en räntefri månad.

– De går sällan med på en förhalning utan slår på en mycket hög ränta om betalningen inte är gjord i tid. Man ska akta sig för att köpa på kredit om man inte vet att man kan betala tillbaka i tid, säger hon.

Mer läsning

Annons