Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengarnaner i papperskorgen

Annons

Livsmedelsverket fick redan 2006 i uppdrag att ta fram lite mer miljövänliga kostråd. Den helt vetenskapligt underbyggda slutsatsen i dem var att man borde äta mer lokalodlat och mindre kött.

Men.

Det tyckte inte regeringen om.

Eftersom de ansågs provocerande inom EU. Andra länder skulle tolka dem som protektionistiska, befarade Eskil Erlandsson och stoppade hela rasket.

– Jag kan bara konstatera att det var många påpekande från andra medlemsländer i den handelsgemenskap som vi har inom EU, säger Eskil Erlandsson till Sveriges Radios Ekoredaktion som står för avslöjandet.

Fem års skattefinansierat arbete i papperskorgen eftersom man inte vill stöta sig med EU alltså. Visst låter det uppfriskande?

För två veckor sedan var jag på en rättvisefest i Alfta i Hälsingland där en rad föreläsare talade om klimathotet och vår troliga framtid på ett jordklot där resurserna börjar sina.

Statsvetaren Björn Forsberg siade om att det här med lokalproducerat kommer att bli en självklarhet inom kanske 20 år. Helt enkelt för att energipriserna kommer att bli så höga att transporter av livsmedel blir ohållbara. Att vi kommer att äta svenska äpplen, svenskt kött och svenska spannmål. Och kanske korngryn och hirs i stället för ris.

Domedagsprofetia eller krass realism? Inte en aning. Men att köpa sydamerikanska faktiskt rätt smaklösa äpplen medan grannen tippar ännu en trädgårdskorg med fallfrukt på komposten är dumt redan i dag. Oavsett drivmedelspriser.

Att byta bank är ofta en bra affär. Ett alternativ är att ha flera. Jag använder tre: Storbanken som ger mig bra bolåneränta i utbyte mot att de får hantera min lön, nischbanken som ger bra ränta på de slantar jag inte ska använda omedelbart och den lätthanterliga internetbanken som har gynnsamma villkor för internethandel.

Mer läsning

Annons