Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta erbjuda mig snabba lån

Jag får dem varje vecka. Mejl från företag som erbjuder mig ett lån med ”rimlig ränta” utan någon som helst säkerhet för låneföretaget.

Annons

En del är tydligt översatta av någon webbtjänst. Andra verkar ha svenska avsändare.

Visst, jag kan stå emot. Har svårt för lån. Gillar inte studieskulden och känner en liten lätt ångest för att ta på mig ett bostadslån. Men i samma inkorg rullar också pressmeddelanden om att allt fler får problem med kronofogden för att de inte kan betala tillbaka snabba lån. Förra året ökade fallen med obetalda snabblån hos kronofogden med 62 procent. 62.

Nya snabblåneföretag dyker upp här och var. Ett exempel är Bilpant som erbjuder lån med bilen som pant. Ett lån på 25 000 kronor på 60 dagar kostar 1 574 kronor. Det motsvarar en årsränta på 37,8 procent. Som exempel har Swedbanks privatlån på 30 000 kronor en årsränta mellan 5 och 11,5 procent beroende på hur stabil ekonomi man har. Även detta kan lösas efter två månader och kostnaden skulle då hamna på mellan 250 och 600 kronor.

Problemet med snabblån är att de som lockas till att ta dem ofta har en instabil ekonomi till att börja med. Flera av företagen erbjuder lån till folk med betalningsanmärkningar som inte kan ta lån någon annanstans.

Kronofogden pratar om att så kallad positionell konsumtion blir viktigare för folk. ”Trycket på konsumtion är större än någonsin, för många är det materiella utanförskapet värre än att skuldsätta sig”, sa Jan Åkerlund på kronofogden till mig för några veckor sedan.

Det utgör en guldgruva för snabblåneföretagen. Fattiga och mindre välbärgade luras att betala mer än någon med stabil ekonomi skulle göra. Det är upp och ner.

Mer läsning

Annons