Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMS-lån kan bli en farlig skuldfälla

Annons

I vår ”nya” radiokanal Rockklassiker blandas min ungdoms hårdrocksfavoriter med ett oerhört irriterande reklaminslag om att man ska ”SMS:a kontant”.

Det tycker jag verkligen inte att man ska göra.

1 297 gävleborgare hamnade hos Kronofogden förra året på grund av obetalda SMS-lån. Det talar sitt tydliga språk.

De är för lätta att få, de lockar människor som egentligen inte borde ha tagit det där lånet, och utlånandet görs nästan helt utan kontroll. Med dagens lagstiftning behöver låneinstitutet inte ens göra någon kreditprövning på kunden innan pengarna förs över. Det är för dåligt.

Skulle jag få bestämma, vilket jag som tur är inte får eftersom jag tenderar att vara väldigt impulsiv och en aning tendentiös, skulle det vara förbjudet att marknadsföra SMS-lån överhuvudtaget.

Enligt just det här företagets hemsida, (det finns mängder av dem och jag tog bara det här som exempel eftersom de gör reklam på radion) är räntan 18,75 procent. Men räknar man ihop ansökningsavgift och övriga avgifter får du en ränta på 29 procent för ett kontantlån på 30 dagar.

Har du inte tusen kronor i plånboken i början av månaden har du garanterat inte 1 290 kronor i slutet när lånet ska betalas tillbaka!

Mycket nickel i billigt kaffe. Ja, som jag brukar säga, jag är ju ingen forskare. Men jag vet i alla fall att jag får nariga händer av skinnhandskar och tvingades ha en klisterlapp på boetten på min förra klocka. Så jag är väldigt känslig för nickel.

Jag ska nog inte dricka Lidls kaffe. Eller Coop X-tra heller för den delen.

Koffeinmängden har jag däremot väldigt svårt att uppröras över. Jakten på en koffeindos är ju ett av huvudskälen till att jag dricker kaffe. Frånsett att det är så väldigt gott förstås.

Har du inte tusen kronor i plånboken i början av månaden har du garanterat inte 1 290 kronor i slutet när lånet ska betalas tillbaka!

Mer läsning

Annons