Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags att fynda matjessill

Annons

Det här med att äta efter säsong är väldigt trendigt bland dem som vill visa miljöengagemang. (jo, ni har rätt, jag får nog räknas till den gruppen). Då är det primörsäsong nu, skördetid på hösten och rotfrukter hela vintern som gäller.

Men en annan sak som är lite smart är att även reafynda efter ”säsong”. Det vill säga följa de förutsägbara priskampanjerna på olika varor. Särskilt, naturligtvis, de som har lång hållbarhet.

Nu när midsommar börjar närma sig är det till exempel dags att hålla ögonen öppna för erbjudanden på matjessill. Köp en årsförbrukning på en gång när butikerna erbjuder tre burkar för en tia! Färskpotatisen för 99 öre är kanske inte lika lätt att spara, men förvarad mörkt och svalt med en bit hushållspapper under klarar den sig i alla fall ett par dagar.

Jag brukar även hålla ögonen öppna efter billig hushållsost. Ett halvårs lagring i matkällaren gör underverk med från början rätt smaklös ost. Vänd osten då och då. Det är all skötsel som krävs.

Man ska inte skämta om allvarliga saker men gurka har blivit väldigt billigt. Det finns faktiskt andra producentländer än Spanien. De blir inte heller av med sin gurka efter Ehec-dödsfallen i Tyskland. Som enligt de senaste spekulationerna inte alls beror på gurka utan snarare böngroddar.

Om vi hoppar fram några månader brukar januari vara en finfin månad att fynda julskinka, julmust, rödkål, lutfisk och annat som hör julen till. Skinkan kan man frysa in, hel eller i bitar, och faktiskt göra stordåd med på grillen!

Den som ska bygga altan i sommar bör kolla lite extra på testet här intill. Jag vet inte vilket som skulle reta mig mest, att varannan skruv har så dåligt spår att bitset slirar eller att skruvarna rostar efter ett par år. Men det är hur som helst inte okej.

Mer läsning

Annons