Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart släcks 60-wattarna

Annons

Om två dagar förbjuder EU försäljningen av klara 60-watts glödlampor, så skynda att fylla hyllan om ni behöver sådana i framtiden.

Gävleljuskillen Budda förser mig löpande med senaste nytt om LED-teknikens framsteg och det ser ljust, till och med lysande, ut. Men det är fortfarande dyra grejer. Lågenergilamporna å sin sida dras fortfarande med problemen lång upptändningstid och kvicksilverinnehåll.

Halogenlamporna tar marknadsandelar men är bara 30 procent energieffektivare än ”vanliga” glödlampor.

En gång avbeställde jag telefonkatalogen för att vara snäll mot miljön. När jag sedan berättade för Eniro att jag trots det hade fått en katalog skickade de en stor lastbil för att hämta den. Det skrev jag om för tre år sedan.

I förra veckan fick jag ett brev från Eniro som undrar om jag ändå inte vill ha en katalog trots allt. Den elektroniska avbeställningen gäller inte längre. I stället ombeds jag sätta upp en ”Reklam nej tack”-skylt på brevlådan. Tekniken tar ett rejält kliv bakåt.

Men på nöjessidan skönjer vi framsteg. CD:n tycks ju vara helt uträknad och vi som anser att ett fint konvolut är värt att betala för blir allt mer lätträknade. All musik finns på nätet och dimper med några enkla knapptryck ner i våra datorer och telefoner. Om det sker gratis eller via betalsajter som iTunes är närmast en samvetsfråga.

Nu släpper multikonstnären Björk en app i stället för en ny skiva. En app som man själv kan fylla med hennes nya låtar. Man kan spela med genom att dra strängar mellan planeter i ett fiktivt solsystem, sjunka karaoke, läsa texterna, titta på filmer eller bara kort och gott lyssna på Björks musik. Appen är gratis. Man väljer själv hur många låtar för 15 kronor styck man vill köpa och stoppa in i den.

Kul med nya grepp.

Slutligen meddelar Ica att försäljningen av ekologisk mat fortsätter att öka. Förutom mejeriprodukter säljer kaffe, ägg och bananer bäst. Mest ökar försäljningen av nötkött, plus 245 procent jämfört med i fjol.

Mer läsning

Annons