Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spariver betalar sig dåligt

/

Dina ansträngningar att spara på el och minska sopmängden är bra för miljön, men kunde ha varit mer lönsamma.
Att minska sopmängden med 25 procent minskar till exempel sophämtningsavgiften med bara drygt tio procent.

Annons

Det är den årliga Nils Holgerssonstudien som i år jämför hur mycket ett hushåll som i tanken flyttas runt mellan olika kommuner i Sverige skulle spara på att minska sin fjärrvärme-, el- och VA-förbrukning med 25 procent samt minska sin sopmängd med lika mycket.

Resultatet för Gävle är bättre än medelkommunen i Sverige, men ändå en smula nedslående. Ansträngningen som man får förmoda att det innebär att minska sin förbrukning så mycket avspeglas inte riktigt på fakturorna.

Mest effektivt är det att minska på fjärrvärmeanvändningen. Där sjunker kostnaden med 23,8 procent, alltså nästan lika mycket som förbrukningsminskningen.

Men den som aktivt minskar sin sopmängd med en fjärdedel, något som troligen kräver en rejäl livsstilsförändring, sparar bara 11,4 procent av kostnaden.

Förklaringen är att den fasta kostnaden är så pass hög att den sammanlagda årskostnaden inte påverkas särskilt mycket av att man slänger mindre i tunnan.

Naturligtvis är det fortfarande en hel del pengar som finns att spara på att snåla in på sin förbrukning och sitt avfall.

Men eftersom skillnaden i plånboken för många är den främsta moroten att ändra sitt beteende pekar ändå Nils Holgerssonutredningen på en viktig punkt där kommunerna kan bli mycket bättre. Exempelvis genom att sänka de fasta kostnaderna och i stället ta betalt för det faktiska användandet av tjänsten. På så vis skulle motivationen att sänka sin förbrukning bli tydligare.

Mer läsning

Annons