Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmingen blir sillflundra

”Om nu strömmingen är så giftig att EU vill förbjuda den borde vi ju inte ge den till våra barn i skolmatsalen”, var andemeningen i en insändare häromveckan.

Annons

I tisdags svarade Sodexos distriktschef Susanne Öberg via en väldigt intressant insändare.

”När det står strömming på menyn serveras det sillflundra” skrev hon. För att vara riktigt tydlig skrev hon det flera gånger.

Sedan till det riktigt intressanta: ”I dagligt tal kallas sillflundran för strömming”.

Men vänta lite nu. Det stämmer ju inte alls! Susanne Öberg skriver det själv några meningar senare: ”Strömming kommer från Östersjön”. Det är själva definitionen av denna lilla silverglänsande firre med det latinska namnet Clupea harengus.

Det var ett kungligt påbud på 1500-talet att sill fångad norr om en tänkt linje mellan Kalmar och Polens kust skulle kallas strömming. Våra fiskare är nog väldigt överens om att det är strömming de fiskar och att de varken röker sill eller lägger in sursill.

Det här väcker en tanke hos mig. Finns det andra rätter som Sodexo har ändrat med hänvisning till ”dagligt tal”?

Kalvjärpen, innehåller den kalv?

Viltskav. Vad är det för kött i den?

Kycklingsoppa? När jag var barn serverades hönssoppa, höns i curry och hönsgryta i skolmatsalen. Eller bamba som det heter där jag kommer ifrån. Det kan inte vara så att dessa traditionella rätter har råkat bli uppgraderade till kycklingsoppa sådär ”i dagligt tal”?

– Vi är väldigt noga med att kalla saker för vad det är. Kalvjärpen är gjord av kalv, viltskaven innehåller viltkött och kycklingsoppan innehåller kyckling. Inget konstigt, säger Anders Eriksson, platschef på Sodexos storkök i Gävle.

Men med strömmingen resonerar han lite annorlunda.

– För att folk förknippar ordet sill med inlagd sill på burk eller saltsill. Men vi kommer att ändra i menyn nu inför hösten så att det står sillflundra. Vi vill undvika förvirringen, säger han.

Det låter bra. Rätt ska vara rätt.

Nu tar konsumentkrönikan sommarlov och är tillbaka i augusti. Trevlig sommar!

Mer läsning

Annons