Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få besked om felaktig telefonräkning

Enligt 118 800 pratade Joakim Lundin med dem i nästan nio minuter en kväll i maj mellan 18:29 och 18:33.

– Då är man duktig, då pratar man fort, säger Joakim Lundin.

Annons

När kvartalsräkningen för telefonen damp ner i Joakim Lundins brevlåda kom överraskningen. Telefonräkningen var nästan dubbelt så dyr som den brukar vara. När han begärde en utförlig samtalslista förstod han varför.

Enligt räkningen hade han ringt nummerupplysningen inte bara en, utan 25 gånger på två dagar. Samtal som han själv inte ringt.

– Jag har ett barn som är nio år som skulle kunna ringt tillsammans med en kompis, men hon säger att de inte har ringt, berättar Joakim Lundin.

När man granskar räkningen blir det riktigt märkligt. Nummerupplysningstjänsten 118 800 fakturerar fem samtal på närmare nio minuter under en tidsperiod på fyra och en halv minut, mellan 18:29 och 18:33.

– Då är man duktig, då pratar man fort, säger Joakim Lundin skämtsamt.

Trots att teleoperatören Telia registrerar alla samtal så litar man på de uppgifter man får och fakturerar det som operatörerna begär. Man gör alltså ingen dubbelkoll mot sina egna uppgifter.

Det finns inte ens någon spärr i systemet som förhindrar dubbelfakturering:

– Nej, vi kontrollerar inte tjänsteoperatörerna. De är ansvariga för att det är korrekt och vi litar på dem. Det finns inga liknande fall som jag känner till, säger Karin Nordlund på Telias presstjänst.

Vid reklamation ska kunden höra av sig till operatören. I det här fallet till nummerupplysningen 118 800.

Trots upprepade påringningar har Joakim Lundin ännu inte fått något svar av företaget utan bara löften om att de ska dubbelkolla sina uppgifter.

– Om man inte får tag på tjänsteoperatören får man reklamera till sin teleoperatör, i det här fallet till oss, så får vi reda ut det med 118 800, säger Karin Nordlund.

GD har förgäves försökt nå nummerupplysningen 118 800 för en kommentar.

Mer läsning

Annons