Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk till innan du handlar

I artikeln här intill står det att fler och fler konsumenter vill köpa rättvisemärkta blommor. Det gör mig glad.

Annons

De rapporter som då och då kommer om horribla arbetsförhållanden för de människor som producerar varor vi konsumerar brukar få mig att rysa. Bli arg. Och tänka att det där märket ska jag minsann inte köpa igen. Att just den där behandlingen ska jag se till att inte betala för.

Så tänker jag. I en halvtimme.

Nästa gång jag besöker en butik har det fallit i glömska. Lika nöjd blir jag var gång jag hittar en tröja jag gillar för en hundralapp eller två, tillverkad i Bangladesh. De kläder jag har på mig nu har jag ingen aning om var de kommer ifrån eller hur de har blivit till.

Min mobiltelefon innehåller olika metaller och visst kan jag minnas att jag har förfärats av reportage om arbetsförhållanden i produktionen av mobiltelefoner. Om den jag äger är en bov i dramat eller inte har jag ingen aning om.

Just blommor är jag ingen storkonsument av. Men när jag väl har handlat någon har jag nog aldrig frågat mig hur det har gått till när de har planterats och vuxit sig fina. Om de har besprutats med bekämpningsmedel farliga för både miljö och plantagearbetare. Om någon har gått böjd över odlingar under långa arbetsdagar till låg lön för att jag ska kunna köpa en blomma till ett billigt pris.

Jag vill gärna tro att de stora och kända företagen tar ansvar för hur deras produkter har kommit till. Men gång på gång kommer bevisen för att så inte alltid är fallet. Därför är det hög tid att visa att man som konsument inte accepterar usla arbetsförhållanden. Att man tänker till innan man handlar och ifrågasätter.

Detta gäller i allra högsta grad mig själv.

Mer läsning

Annons