Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggheten slår tillbaka – POFF!

/
  • Pulvret la sig som mjöl i vardagsrummet. Böcker, möbler – allt måste saneras. Men går det att få ren Pippi-peruken?
  • Brandsläckaren som kräktes. Nu ska den fyllas på och hängas upp – högt.
  • Fotspåren leder ner till källaren där datorn stod.

Det var ju för att ambulansen inte skulle behöva komma som vi köpte den där brandsläckaren. Nu blev det tvärtom.

Annons

Trygghet kan bli som en drog, har man en gång provat vill man bara ha mer. Och tillgängligheten har ökat, det finns försäkringar och prylar som kan göra din tillvaro i ett av världens tryggaste länder ännu lite tryggare. För säkerhets skull.

Får det lov att vara lite mer trygghet? Bara en pytteliten, lövtunn bit… Petskydd, klämskydd, barnsäkra köksskåp, förankrade bokhyllor, cykelhjälmar, bilbarnstolar, brandvarnare – självklart skulle vi också skaffa brandfilt och brandsläckare.

Det blev en sexkilos med pulver. Den har stått i garderoben i hallen, inbjudande röd och med en rolig sprint att plocka bort och ett intressant handtag som kan pressas ihop av en tvååring som tar hjälp av hela sin kroppstyngd.

POFF! På några få sekunder fylldes hallen med ett gult dammoln, vi flydde ut allihop och tog med oss den röda tuben som redan hade slutat kräkas.

Ett samtal till sjukvårdsupplysningen ledde till att en ambulans skickades hem till oss, att andas in stora mängder av pulvret kan tydligen vara ohälsosamt.

Men vår lilla brandman såg ut att må bra, även storebror visade gott mod.

När all mjukvara var besiktigad vände vi blickarna mot radhuset. Vad gör vi nu?

Drivor av pulver i hallen. Ett lager damm på alla plana ytor, i bokhyllorna, på väggarna, i soffan.

Om vi tar ledigt och hyr en grovdammsugare och utrustar oss med trasor och skurhinkar borde vi fixa det här på en vecka. Eller två.

Slutsats: Vi ringer en saneringsfirma som får göra akututryckning på en söndag, kosta vad det kosta vill.

Rätt beslut, visade det sig. Hemförsäkringen täcker det där, meddelade killen på saneringsfirman efter en snabb koll med försäkringsbolaget.

Sedan rullade proffsen in, successivt försvann det synliga pulvret, mattor åkte på kemtvätt, tv-apparaten och datorn skickades iväg på rengöring och en portabel textiltvättmaskin tog hand om soffan.

Efter fyra dagar var radhuset återställt. Nu ska brandsläckaren fyllas med nytt pulver, men i stället för att stå på golvet i lämplig barnhöjd ska den nu hängas i ett fäste en bit upp på väggen. För säkerhets skull.

Mer läsning

Annons