Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tulpaner och rosor – extra populära i dag

/
  • Kajsa Engvall slår in buketter för fullt. I dag säljer Forsbergs Blommor fem gånger så mycket blommor som vanliga dagar.

I dag säljs det blommor som aldrig annars. Röda rosor och tulpanbuketter är de populäraste. Men ska du uppvakta någon du håller kär i dag får du vara beredd att betala extra.

Annons

Det säljs dubbelt så mycket blommor i dag som andra dagar. Det beror på att blomsterförsäljarna själva köper in blommor på internationella auktioner och denna tid på året går de av för höga priser.

– Odlarna höjer priserna till det dubbla. Det är ett enormt tryck på särskilt rosor och tulpaner i hela världen inför denna dag, säger Ulrika Eriksson på Forsbergs Blommor.

Och Gävles blomsterhandlare hjälper också till att öka trycket. Mellan tre och tio gånger fler blommor har butikerna köpt in. Många av dem säljer rättvise- och miljömärkta blommor men det är inte alla som märker ut det.

– Då skulle vi ju vara tvungna att märka varenda en. Det är för mycket jobb. Men det märks att folk blir mer medvetna – vi får allt fler frågor om blommorna är rättvisemärkta, säger Ulrika Eriksson.

På Plantagen resonerar man annorlunda. Där finns särskilda buketter märkta med en fairtradestämpel.

Även på Hansons Blomsterhandel utlovar ett sigill att blommorna är fairtrade- eller miljömärkta.

Mer läsning

Annons