Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är det som spanar på vem?

Annons

Jag läser att godistillverkaren Fazers ”kinapuffar” inte längre ska prydas av en glad kines med rishatt.

Sorteras tillsammans med Nogger black, Frölunda Indians och Pippi Långstrumps pappas yrke som ”saker som inte ligger helt rätt i tiden”.

Det här är dock ett helt och hållet svenskt fenomen. Jag åkte finlandsfärja i helgen och där finns en viss sorts lakrits fortfarande att köpa...

Jag gillar som bekant när mattillverkare tydligt förklarar vad de säljer, och ogillar när de försöker ge sken av något annat. Som att korven innehåller svenskt kött när den inte gör det och liknande.

På samma sätt skulle man kunna argumentera om kinesen på godispaketen. De är ju inte tillverkade i Kina. Men i det här fallet är det ett gammalt välkänt varumärke vi snackar om. Jag skulle inte tro att många känner sig lurade att tro att kineser gärna äter chokladdoppade puffar till frukost, lunch och middag...

Men känner sig någon kränkt av bilden är det kanske vettigast att ta bort den. Vad tycker ni?

I förra veckan stoppade Livsmedelsverket tio ton tigerräkor som importerats från Kina av ett företag i Munkedal. Räkorna innehöll det cancerframkallande ämnet nitrofuran.

Det här är egentligen bara ännu ett argument för att inte äta jätteräkor. De odlas på miljövidriga sätt och ställer till enorm skada i mangroveträsken där odlingarna finns. Dessutom är de ju egentligen inte särskilt goda. Bara stora. Jag väljer riktiga räkor från ishavet i stället.

Slutligen kan jag inte låta bli att undra vem som spionerar på vem. Ni har säkert märkt att Ica Maxi och Citygross nästan alltid har samma ”topperbjudande” i sina matannonser. Är det inte rotsaker så är det billig lax eller fläskkarré.

Lax och rotsaker, förresten. Suverän mat. Klart på 20 minuter, nyttigt och billigt. En klick yoghurt med lime och lite timjan vid sidan. Smaskens.

Mer läsning

Annons