Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsumenterna rasar över höjda pelletspriser

SANDVIKENPelletspriset stiger och konsumenterna rasar.- På ett år har det blivit tre rejäla höjningar, säger Hans-Peder Rydergård i Vinnersjö utanför Hedesunda.

- Pellets kostade 1 300 kronor per ton för ett år sedan och nu har priset stigit till 1 850 kronor per ton, fortsätter Hans-Peder Rydergård. Det är en 40-procentig höjning och jag törs inte tänka på vad priset slutligen ska hamna på för nivå.

Investering
Hans-Peder Rydergård investerade 30 000 kronor i fjol på en pelletsanläggning. Då såg han vinstmöjligheter i jämförelse med olja och el.
- Men plötsligt har vår årskostnad stigit med 4 000 kronor, säger han. Jag vill ha biobränsle eftersom jag tänker på miljön.
Gävle Energi har under några året varit återförsäljare åt Mebio i Främlingshem.
- Vi har haft närmare 200 kunder, säger Claes Rosengren. Det var kul i början, men inte nu längre eftersom det varit flera kraftiga prishöjningar det senaste året. Vi har beslutat hoppa av och i dagarna kommer våra 200 kunder att få ett brev som förklarar vår inställning.

Höjda råvarupriser
På Mebio är man medveten om prishöjningarna.
- Råvarupriset har stigit, menar Roger Brodin på Mebio. Sedan har också marknadskrafterna inverkat eftersom det har funnits ett uppdämt behov att höja priset.
- Men jag är säker på att produktionen kommer att balanseras på ett bättre sätt de närmaste åren, menar Brodin. Jag misstänker också att det kan bli en liten justering under vintern, men den blir inte alls på samma nivå som tidigare.
Men Roger Brodin menar att pelletspriset fortfarande är betydligt lägre än för olja och el.
- Det är halva priset, menar Roger.

Håller inte med
Men att råvarupriserna har stigit vill inte Leif Johansson på Stora Enso hålla med om.
- Vi har haft ett fast pris de två senaste säsongerna, säger han. Det priset har inte hängt med marknadsutvecklingen. Personligen tror jag att brist på pellets och det stigande oljepriset har gett prisökningen.
Var pelletspriset kommer att hamna är med andra ord oklart.

JÖRGEN LARSSON