Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontorslandskap ger sämre arbetsförmåga

Sämre prestation i kontorslandskap visar forskning.

– Man kan uppleva att det fungerar bra, men forskningen visar att prestationen försämras med ljud i bakgrunden, säger forskaren Helena Jahncke.

– Jag blir kreativ av att höra andra. Då får jag input, säger Tina Hallin.

De öppna kontorslandskapen breder ut sig. Men lugnet som förknippas med naturens öppna landskap har inte kontorslandskapen.

– När man hör någon prata i bakgrunden störs man och tappar koncentrationen. Vi har sett att arbetsförmågan faller med mellan två och tio procent, säger Helena Jahncke, doktor i psykologi och forskare i miljöpsykologi och belastningsskador vid högskolan i Gävle.

För ett företag med 110 anställda med en genomsnittslön på 26 000 kr i månaden kan den minskade arbetsprestationen kosta omkring en miljon kronor.

– I det räkneexemplet har jag räknat snällt, med bara två procents tapp i arbetsprestationen. Siffran kan alltså vara högre, säger Helena Jahncke.

Det som fångar vår uppmärksamhet är oförutsägbara ljud. Däremot ljud som pågår kontinuerligt som exempelvis en fläkt påverkar inte koncentrationen på samma sätt eftersom man lättare vänjer sig vid ljudet.

På Lantmäteriet i Gävle breder kontorslandskapen ut sig. På kommunikationsenheten arbetar Tina Hallin och Benny Andersson. I samma lokal sitter också ett trettiotal kollegor. Ljudnivån är påtagligt låg och samtalstonen lågmäld.

– Jag har lättare att fokusera med folk runtomkring mig. Är det två som pratar och funderar över något kanske jag vet svaret och kan lösa deras problem snabbare, säger Benny Andersson.

I de fall man behöver sitta ensam finns det tre tysta rum till varje avdelning på Lantmäteriet.

– Både kontor och kontorslandskap har sina fördelar. Kontor är kanske bättre för koncentration, men samtidigt mer isolerande. I en öppen miljö kan man vara varandras bollplank lättare, säger Tina Hallin.

Det är två saker som händer i hjärnan när ett oförutsett ljud dyker upp.

– Det ena är att det fångar vår uppmärksamhet. Det blir även en krock i hjärnan. Läser man en text bearbetas informationen semantiskt i hjärnan. Talar någon i bakgrunden är det samma processer i hjärnan som tolkar det, säger Helena Jahncke.

Anledningarna till att bygga kontorslandskap kan vara olika. Enligt Helena Jahncke är ofta den tyngsta anledningen att spara pengar, genom att få ihop fler anställda på en mindre yta. Det kan även vara att få bättre överblick och kontroll av de anställda.

Men Helena Jahnckes forskning visar att koncentrationen och arbetsinsatsen blir sämre och tröttheten ökar med bakgrundsljud.

– Förespråkare lyfter gärna fram att det bidrar till ökad kreativitet, social gemenskap och bättre kommunikation. Men den myten kan jag slå hål på, säger Helena Jahncke.

En dansk studie har jämfört hur sjukskrivningstalen ser ut om man jobbar i en miljö med fler eller färre än sex personer. Det visade att de som delar arbetsrum med fler än sex personer hade 62 procent fler sjukskrivningsdagar om året, jämfört med de som hade eget rum.

Varför fortsätter man bygga kontorslandskap?

– Dels är man kanske inte medveten om de här resultaten. Sen beror det ju på vad man ska arbeta med. Arbetsplatsen bör optimeras utifrån vilka arbetsuppgifter som ska utföras. Därför kan aktivitetsbaserade kontor vara en lösning för ljudproblematiken, men det måste vi forska mera kring, säger Helena Jahncke.

Hur är din egen arbetsmiljö?

– Jag har ett eget arbetsrum än så länge. Men vem vet, jag kanske också hamnar i ett kontorslandskap tillslut om man enbart tar hänsyn till lokalkostnaderna och inte väger in produktivitet, säger hon.