Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontraktet är skrivet, nu flyttar Gävligt Gott till gamla Lättings lokaler för att folkbilda gävleborna om mat

Nu har Peter Ågren och Malin Pettersson skrivit på kontraktet. Redan på fredagen gick det första flyttlasset till det gamla kulturhuset Lättings lokaler i Gävle. Smygöppning sker den 5 oktober och då blir det rawfoodtårta på menyn.

– Vi vill ju folkbilda inom mat och här får vi större ytor och många bra samarbetspartners i samma hus, säger en nöjd Peter Ågren. Jag älskar det!

Peter Ågren är en matkonstnär med hög fart. Han skrev på kontraktet vid tretiden på fredagseftermiddagen och en halvtimme senare svängde han in med det första flyttlasset utanför den nya adressen. Men butiken på Rådmansgatan har öppet en dag till och inte förrän på lördag kväll kan han och Malin Pettersson packa ner resten.

Den 5 oktober är planen att de ska smygöppna i mindre skala och till invigningen den 31 oktober kommer de nya lokalerna att vara helt i ordning. Restaurangen med kafé och butik kommer att ligga på samma plats som tidigare, i den flygel i det gamla fängelset som sträcker sig mot ån. Här finns det plats för 70 matgäster, jämfört med 30 tidigare, dessutom finns det fler utrymmen som de får förfoga över. I ett tidigare personalutrymme kommer Gävligt Gott att inreda ännu ett kök där de kan jobba med matinspiration i mindre sällskap. De kommer att ha öppet minst till 19.00 och minst två kvällar i veckan blir det kvällsöppet för måltidsupplevelser. Sommartid när det går att sitta ute ökar antalet sittplatser betydligt och Peter är särskilt nöjd över att få vara under samma tak som studieförbunden.

– Då kan vi göra matkonst parallellt med deras verksamheter som poesi, teater och hantverk. Vi kommer att haka på när de jobbar med olika teman, det kommer att bli jättekul.

Både närproducerat och "Mammas kök" som är den hantverksmässiga maten från andra kulturer har Gävligt Gott inspirerats av förr. Men en nyhet på menyn blir "superfood" med supernyttiga råvaror som är särskilt hälsosamma för kroppen. Blåbär, aronia och havtorn är tre bär som klassificeras som superfood. Så nyttiga att de kan ses som medicin för kroppen. Rawfood är också superfood och det behöver inte vara lika präktigt som det låter. Peter avslöjar att de kommer att satsa mycket på fikadelen.

– Råwfoodtårta kommer vi att ha. Det är bara fantasin som sätter gränserna här, fortsätter han och skrattar. Det känns jättehärligt nu.