Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konung Kristofers park?

563 år efter det att Gävle officiellt blev stad är det dags att hylla grundaren, Kristofer av Bayern. Det tycker i alla fall kultur- och fritidschefen Mats Öström, som både vill skapa en Kung Kristofers plats någonstans mitt i stan och dra igång en årlig fest till minne av den historiska dagen.

Det har inte varit helt klarlagt vilken dag hans majestät Kristofer skrev under handlingarna som gjorde Gävle till stad, men sedan flera lokalhistoriskt bevandrade personer var och en för sig forskat i saken tycks det nu närapå slutgiltigt bevisat att det skedde den 19 maj 1446.

– Både personalen på stadsarkivet och flera andra med tillgång till de historiska dokumenten har kommit fram till samma datum, säger Mats Öström.

Kristofer av Bayern var bara 32 år då han hastigt dog, och han hann väl inte göra något större avtryck i historien.

Uppfattningarna går dessutom isär om hans duglighet som regent. Han kallades länge ”barkekonungen” eftersom många tyckte att han avkrävde folket alltför höga skatter, men andra källor beskriver honom som en demokratisk regent som verkade för självstyre i länderna han regerade över (Danmark, Sverige, Norge, Island och Finland - hela Norden).

Sanningen var kanske att han var som de flesta kungar på den här tiden. Maktlysten, listig, misstänksam och ständigt beredd till förhandlingar för att förstärka sin makt. Eller att ta soldater till hjälp, han var ute och krigade ibland också. Tiderna var sådana.

Hur det nu var så har Gävles grundare blivit mer och mer bortglömd för varje år som gått. Det tycker Mats Öström nu att det är dags att göra något åt.

- Jag känner ett ansvar för att lyfta fram stadens grundare, säger han. Om Kristofer kan få egen plats mitt i stan och om vi kan påminna om hans insats varje år så kan det kanske ytterligare öka det historiska intresset bland Gävleborna, och det kan faktiskt förstärka lokalpatriotismen, viljan att göra stan attraktivare.

Mats har lite försiktigt börjat förankra planerna bland politiker och tjänstemän men vill gärna att så många som möjligt talar om vad de tycker.

Själv tycker han att den lilla öppna platsen söder om rådhuset, tvärs över Gavleån från Slottstorget sett, är som gjord för att få namnet Kung Kristofers park.

– Men det finns säkert många andra idéer. Jag är öppen för alla förslag.

Samma sak när det gäller det årliga firandet den 19 maj. Mats Öström vill att det ska bli så trevligt och värdigt som möjligt men har ännu inga tankar om var och hur.

– Det vore kul om så många som möjligt tänkte till och kom med roliga förslag.