Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpcentra bidrar till sämre miljö anser mp

GÄVLEKöpcentra som till exempel Valbo köpcentrum och Maxi Ica borde klassas som miljöfarlig verksamhet.

Det anser miljöpartiets oppositionsråd i Gävle, Ylva Bandmann.
Enligt miljöpartiet har de externa köpcentra som byggs runt om i landet som mål att konkurrera ut innerstadens handel. Det drabbar dem som inte har bil, främst ungdomar och pensionärer. Dessutom ökar det utsläppen, anser partiet.
Ylva Bandmann är mycket skeptisk till nya köpcentra som planeras i Gävle och hon vill att externa köpcentra i fortsättningen ska klassas som miljöfarlig verksamhet och därmed bli tillståndspliktiga enligt miljöbalken. Detta för att miljökonsekvenserna ska utredas ordentligt. Det ger också, hävdar Ylva Bandmann, länsstyrelsen ansvar för att centrumhandeln inte utarmas.
Hon anser dessutom att Coop och Ica i dag vill ge bilden av att de tar ett stort miljöansvar, men de har egentligen bidragit till sämre miljö genom att etablera köpcentra som är mycket svåra att nå utan bil, hävdar Ylva Bandmann.