Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köper ID-kort på nätet

En 17-årig pojke från Gävle gick omkring med en förfalskad legitimation. Kortet hade han köpt på nätet. – Flera ungdomar i Gävle använder liknande kort för att komma in på krogen och handla på Systembolaget, säger hans mor.

Annons

Helen Nessai har representerat socialdemokraterna i fullmäktige i Gävle under två mandatperioder. Hennes son bar för cirka sju veckor sedan på en falsk legitimation som han köpt på en sajt för 25 euro. Kortet har samma färg som ett svenskt körkort och samtliga uppgifter på det stämmer, förutom åldern. Sonen är 17 år gammal, legitimationen visar 20 år.

Det var polisen som fann identitetskortet i ett plåtetui som han hade i fickan. Men han fick behålla kortet och riskerar ingen påföljd eftersom det inte är olagligt att ha på sig falska identitetshandlingar. Enligt polisen begår man brott först när förfalskningen används.

–  Men vem skaffar sig ett förfalskat id-kort om inte kortet ska användas? Lagen måste ändras, säger Helen Nessai.

När sonen för tre veckor sedan berättade om händelsen tog Helen Nessai omedelbart kontakt med polisen och undrade varför de inte lagt beslag på förfalskningen. Polisen förklarade hur lagen är formulerad och gav henne rådet att klippa sönder kortet om hon inte ville att det skulle användas.

– Jag kände mig kluven och visste inte vad jag skulle göra. Till slut lydde jag polisens råd och klippte sönder kortet.

Samma natt gick hon runt till krogarna i Gävle och visade dörrvakterna att det fanns falska legitimationer i omlopp.

Helen Nessai berättar att flera ungdomar i Gävle går omkring med liknande kort.

Sonen talade om för henne att han köpt den falska legitimationen på nätet. Då gick hon in på sin dator och fann snart sajten som han varit inne och beställt kortet på.

Hon sträcker fram kortet som hon klippt bort fotografiet från. Även ett otränat öga upptäcker direkt att det rör sig om en ganska simpel förfalskning. Precis under det ställe där kortets land anges står också ”Biometric Smartcard”.

– Men den som ser kortet snabbt till exempel i en krogkö tänker inte på texten. Kortet ska föreställa engelskt och många krogvakter känner inte till hur utländska kort ser ut. Nu inför cityfesten är jag orolig för att ungdomar kommer att använda sig av liknande förfalskningar för att handla alkohol.

Hesam Akbari, presstalesman för polisen i Gävleborg, bekräftar att det inte är straffbart att ha en förfalskad identitetshandling om den inte används.

– Men så fort man försöker använda handlingen gör man sig skyldig till brukande av något förfalskat, vilket kan ge böter eller fängelse upp till två år. Vi har ingen erfarenhet av förfalskade identitetskort som köpts på nätet. Tidigare har vi bara upptäckt legitimationer som födelsedatumet ändrats på.

Enligt honom har polisen inte heller fått in någon anmälan om att det finns en sajt som säljer förfalskade identitetshandlingar. Nu har han bett underrättelseavdelningen kontrollera om en sådan sajt existerar.

– Viktigt nu är att ordningsvakter och föräldrar hör av sig till oss om de upptäcker förfalskade leg, säger han.

Uppgifter till GD har gjort gällande att tre personer i Gävleborg i helgen upptäcktes med falska legitimationer på sig. Men ingen på polisen kan eller vill bekräfta den uppgiften.

– Enda liknande fallet vi hade i helgen var missbruk av urkund i fredags. Då försökte en kille ta sig in på O’Learys med sin två år äldre brors legitimation, säger Stefan Lövberg vid polisen i Gävle.