Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpfri dag firas

Tycker du att det råder shoppinghets i dagens Sverige?
Då kanske du vill fira En köpfri dag på lördag. Allt som krävs är att du lämnar plånboken hemma och låter bli att handla.

Annons

Buy Nothing Day, som arrange- manget heter på engelska, firas årligen av personer runt om i världen som vill minska konsumtionen.

– Vi klarar inte miljömålen om vi inte minskar konsumtionen, säger Göran Hådén, talesperson för nätverket En köpfri dag.

Det finns inga siffror på hur många svenskar som väljer att faktiskt låta bli att handla då det är köpfri dag, men enligt Göran Hådén visar enkäter att många i vart fall sympatiserar med idén.

– Och vi känner till att det även finns motkrafter, personer som konsumerar extra mycket den här dagen.

Han kan förstå kritikerna som menar att Sveriges ekonomiska system bygger på konsumtion och får ibland frågan om nätverket vill göra folk arbetslösa.

– Men saken är den att vi får problem hur vi än gör. Naturens villkor kan man bara förhålla sig till, inte ändra. Att förändra ett ekonomiskt system är inte lätt, men heller inte omöjligt. Därför försöker vi göra det istället, säger han.

Enligt Göran Hådén visar forskning också att människor med alltför materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra.

– Det kan man förstå, för den som försöker hänga med i prylhetsen har svårt att någonsin bli nöjd. Det finns alltid någon annan som har mer eller nyare grejer. Det är ett problem att vissa till och med skuldsätter sig för att hänga med i statusracet.

Annons