Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpmän kan få ersättning

SANDVIKEN
Köpmännen på Södra Hyttgatan kan ha rätt till ersättning från kommunen för att det pågående vägarbetet skrämmer bort deras kunder.

Annons
I en dom i Högsta Domstolen fick en grillkiosk i Alvesta rätt till ersättning från kommunen, som under flera månader byggde om utanför deras lokal.
- Den här domen har skrämt upp både en och annan kommun, säger jur. kand Soili Lång-Söderberg som företrädde kiosken.
Det var under år 1990 som Alvesta kommun byggde om på Centralplan i Alvesta, där kiosken Ångloket låg. Kioskägaren hävdade att han förlorade kunder på grund av ombyggnaden, eftersom de avspärrningar som satts upp "i princip isolerat kiosken och därmed ytterst begränsat framkomligheten för kioskens kunder", som det står i tingsrättens dom.
Kommunen vann, men kioskägaren gick vidare till Göta hovrätt där han fick rätt. Då vände sig kommunen till Högsta Domstolen som även de höll med kioskägaren. Domen föll i november 1996.
- Man fastställde att Ångloket var berättigade till skadestånd. Min klient hade alltså rätt i saken, säger Soili Lång-Söderberg.
I slutändan fick hennes klient ingen ersättning från Alvesta kommun eftersom de inte kunde bevisa att deras omsättning minskat på grund av kommunens arbete. Men om någon av köpmännen på Södra Hyttgatan har bokföring att jämföra med från tidigare år tror Soili Lång-Söderberg att det kan ha en avgörande betydelse.
- Det finns absolut rätt att få ersättning, för vad som betraktas som störning. Och den här domen visar att det här är en störning enligt miljöbalken, säger Soili Lång-Söderberg.
MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se