Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopparstölder hör till vardagen på skroten

Kopparstölderna avlöser varandra och kopparpriset har slagit i taket.

På skroten i Forsbacka börjar man bli ordentligt less. Hittills i år har man haft sex kopparstölder.

Tjuvarna kommer när mörkret lagt sig som över den 60 000 kvadratmeter stora skrotanläggningen i Forsbacka. Med ficklampa går de runt bland de välsorterade högarna och letar efter material med hög kopparhalt. När de hittar vad de söker lastar de medhavda skottkärror och soppåsar fulla med den eftertraktade råvaran. Allt filmas av den rörelsekänsliga övervakningskameran som sitter monterad högt upp på en stolpe.

Den här typen av kopparstölder har blivit vardagsmat för Felix Lindberg som är vice vd för anläggningen i Forsbacka. Efter alla stölder som varit de senaste åren har man blivit tvungen att investera i dygnet runt- bevakning. Tidigare i veckan hade han inbrott på Hessels Stål på Näringen, ett företag som ingår i koncernen. Då togs koppar för 100 000 kronor. De som greps vid stölden är fortfarande anhållna.

– Tjuvarna är entreprenörer i sin bransch. Koppar säljs vidare till lokala hälare som sedan ser till att det kommer in i branschen. En del skrothandlare, eller hälare, frågar aldrig var varan kommer från. Det finns köpare överallt och det är en enorm mängd material som lastas över gränserna, säger Felix Lindberg.

Branschen gör allt den kan för att försvåra för tjuvarna och har tagit bort kontanter och checkar från sina anläggningar.

Himlen börjar mörkna utanför kontoret i Forsbacka.

– När de har varit här har de tagits på bar gärning, sen har de uppgett fel adress till polisen och senare släpps de. Jag brinner för den här frågan, särskilt när det gäller den här regionen. Det verkar som att det är noll risk för kopparbrottslingar här.

Hittills i år har företaget haft sex kopparstölder. Kostnader för stölder, larm och utryckningar uppgår nu till över en halv miljon per år.

Anledningen till att kopparstölderna nu ökar är att kopparpriset är ovanligt högt. Kina styr marknaden eftersom många konsumerar varor som innehåller koppar, exempelvis kylskåp. I Tyskland har det varit väpnade rån mot återvinningscentraler och hela lastbilar med 26 ton koppar har stulits medan lastbilschauffören ligger och sover.

Det senaste inbrottet på Hessels stål på Näringen får en fortsättning två dagar senare då en uppmärksam granne promenerar med sin hund i området och hittar en del av stöldgodset 100 meter från staketet.