Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köprusch i klimatförändringens tid

Kånkande på dammsugare, stekpannor, märkeskläder, mobiltelefoner vandrar vi mot klimatavgrunden. Black Friday var här med oemotståndliga erbjudanden. Och samma dag rapporterades hur halten av koldioxid i luften stigit ytterligare och nu når nivåer som inte förekommit under de senaste två miljoner åren.

Visst har vi väl hört att Arktis isar smälter fortare än någon kunnat förutse? Eller att skogsbränderna i Kalifornien sannolikt beror på ett allt varmare klimat? Eller att katastrofala skyfall blir allt vanligare i spåren av klimatförändringen?

Och den bistra sanningen är att det är allt vi konsumerar, alltifrån flygresor till minsta lilla plastpryl, som varje sekund ökar belastningen på atmosfären. Ja, det är svårt att koppla ihop ett lockande köperbjudande med klimatförändringen.

Men om vi kunde ta ett steg tillbaka vid nästa stora köprusch, julhandeln, så är det ett steg framåt i kampen för ett stabilare klimat.

Ingela Bollgren

Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare