Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte Sohlberg upp konkurrenten?

Annons

Till julen 1927 gavs det ut ett litet häfte som heter ”Vad Knutte såg i tomtens långkikare”. Den innehöll annonser på vers för diverse Gävleföretag som ville att Gävleborna skulle sätta sprätt på julpengarna just hos dem.

Av en händelse råkade jag häromdagen öppna denna lilla bok, och redan på sidan 3 exponerades G.E. Dahlin, Kött- & Charkuteriaffär, med butiker på Norra Sjötullsgatan 6 och Norra Slottsgatan 6 (se bilden ovan).

Men vänta nu... Norra Sjötullsgatan 6, det var ju där Eric Sohlberg hade sitt slakteri med tillhörande butik på 1940-talet. Det som vi har skrivit om flera gånger alldeles nyligen.

Av detta drar jag slutsatsen att Eric Sohlberg någon gång, kanske under 1930-talet, köpte upp konkurrenten Dahlin och flyttade över sin produktion dit.

Det som är känt är att företaget 1951 flyttade till de nuvarande lokalerna på Fjällbacken där Flora Vinolia tidigare höll till. Senare, bland annat på grund av EU:s krav, har lokalerna byggts om och moderniserats.

Men när det gäller kopplingen med Dahlins så handlar det om gissningar och spekulationer. Ni som har mer fakta att bidra med, gör gärna det.