Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör en kilometer på två påsar matavfall

Vi har ett matavfall och organiskt avfall som vi måste ta hand om. Det här avfallet innehåller både energi och näringsämnen. Det absolut klokaste vi kan göra är att ta vara på den energin och de näringsämnena och återföra dem i kretsloppet, skriver Gästrike Återvinnare.

Vi har nu lagt grunden i form av ett effektivt sorterings- och insamlingssystem samt en anläggning som producerar biogas och biogödsel. Vi har både löst ett problem och skapat en unik möjlighet att bidra till ett fossilfritt samhälle.

Om vi driver våra bussar och sopbilar på biogas tar vi ett stort steg mot ett fossilfritt 2030. Om vi tar vara på biogödslet återför vi viktiga näringsämnen till jordbruket, ämnen som fosfor som börjar bli en bristvara. Vi tar ett stort kliv mot en cirkulär ekonomi.

Vi minskar också sårbarheten och beroendet av import av drivmedel och gödsel. Vi skapar en lokal-regional försörjningstrygghet. Vi skapar lokala arbetstillfällen och förutsättningar för en hållbar tillväxt. Kan det bli bättre?!

Gästrike Ekogas AB, Gästrike Återvinnare och Gävle Energi AB har fullgjort det uppdrag vi fick att öka den lokala biogasproduktionen med 400 procent. Nu har vi skapat en möjlighet också för andra aktörer att ta sitt miljö- och samhällsansvar på allvar och fullfölja den satsning som är påbörjad.

Vem ser nu till att alla Gävles stadsbussar går på biogas framöver? Hur svårt ska det vara?

Gästrike återvinnare

Tomas Engelmark, L, Gävle

Marie Lind, S, Sandviken

Mats Åstrand, S, Ockelbo

Kenneth Holmström, M, Älvkarleby

Kenneth Axling, S, Hofors

Henrik Sundberg, MP, Gävle

Nils-Gunnar Kempe, L, Sandviken

Tommy Jakobsson, S, Älvkarleby

Diana Blomgren, S, Hofors

Birger Larsson, C, Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel