Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör rätt och spara bränsle

Du kan minska din bränsleförbrukning med upp till 20 procent om du lär dig att köra mer sparsamt. Det var budskapet när ett 30-tal Gävlebor gick en kurs i sparsam körning i går.

När GD kommer förbi på lördagsförmiddagen har kursdeltagarna precis kommit tillbaka från att ha kört en bestämd rutt för att mäta hur mycket bränsle de gör av med när de kör som de kör normalt. Senare under dagen ska de få lära sig några knep för att köra sparsamt. Sedan ska de köra samma sträcka igen och se hur mycket bensin de lyckas spara. Deltagarna på kursen är alla med i Gävle kommuns projekt ”Hållbara familjer”. De deltagande familjerna får under ett år lära sig att leva mer miljövänligt.

– Det här ligger ju helt rätt i tiden. Vi har blivit mycket mer miljömedvetna genom att vara med i projektet, säger Anders Svensson när han kommer tillbaka från den första rundan där han har kört bilen precis som han brukar.

Men han är en aning skeptisk till att han kommer att lyckas spara så mycket som kursledaren säger är möjligt. Anders Svensson kör ungefär tusen mil per år med familjens bil. Enligt kursledaren Johan Piwell skulle Anders Svensson lågt räknat kunna spara in en dryg tusenlapp per år på att ändra sin körstil. Det handlar bland annat om att växla upp snabbt, hålla en jämn hastighet, motorbromsa och att planera sin körning bättre.

Johan Piwell märker att det finns en ökad efterfrågan på utbildning i sparsam körning. Bara företaget Active Driving där han arbetar utbildar varje år 4000 personer.

– Det är oftast företag som anlitar oss. Det finns mycket pengar att tjäna för företag som har bilar som går tusentals mil varje år, säger Johan Piwell.

Men i går var det privatpersoner han utbildade och de GD träffade var riktigt motiverade att lära sig köra mer sparsamt.

– Jag är här framförallt för att jag har en son som ska börja ta körkort nu. Jag ska övningsköra med honom och vill kunna lära honom hur man kör sparsamt för miljöns skull, säger Christina Ahl när hon stannar till för att få mätarställningen avläst av Johan Piwell.