Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koreografen Ivo Cramér död

Koreografen, regissören och förre chefen för Kungliga Baletten Ivo Cramér har avlidit, 88 år gammal. Han avled i sitt hem i Stockholm natten till torsdagen. Det bekräftar vännen och dansaren Terje Toresen för TT Spektra.

Ivo Cramér var en av den moderna svenska dansens allra största. En mångsidig dansare och koreograf som inte nöjde sig med klassisk balett utan även koreograferade och regisserade för film och tv, men också musikaler och revyscenen. På så sätt lanserade han dans till de stora folklagren.

Cramér debuterade som koreograf redan på 40-talet och var verksam ända in på 90-talet. Han drev tillsammans med Birgit Cullberg den uppmärksammade Svenska Dansteatern 1946-47. Men redan 1945 hade han bildat den första upplagan av Cramérbaletten.

Själv ansåg han att mångsidigheten kom sig av att Birgit Cullberg även var balettmästare hos revykungen Karl Gerhard när Ivo Cramér tog lektioner för henne i 20-årsåldern. Revyintresset kom sig därmed naturligt.

Ivo Cramér nådde stora framgångar utanför Sverige. Han blev balettmästare för Verde Gaio i Lissabon 1949, gästspelade även i Paris, ofta med Rudolf Nurejev i någon av rollerna, och arbetade i nästan tio år med framgång i Norge. Där var han bland annat konstnärlig ledare för legendariska revyteatern Chat Noir.

I Riksteaterns regi bildades 1968 den andra upplagan av Cramérbaletten. Terje Toresen, som var förste dansare i baletten fram till dess att den lades ner 1986, beskriver Cramér som stor inspiratör.

– Det var en rolig resa i balettens underbara värld. Han var väldigt bestämd i sina åsikter men oerhört kunnig och generös att dela med sig. Han var också ödmjuk inför sitt ämbete, säger Terje Toresen och fortsätter:

– Han var inte den som gick upp och grinade hos politiker.

1975 och 1980 var Ivo Cramér chef för Kungliga Baletten i Stockholm. Under de åren fick hans hustru, koreografen Tyyne Talvo leda Cramérbaletten.

(TT Spektra)