Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körsång med extra allt

Fredsvisan "I natt jag drömde" blir så mycket starkare när den framförs av en kör med asylsökande. Det menar Ida Rosén Hamrå, körledare på Göteborgsoperan. Runt om i landet, bland annat i Borlänge och Östersund driver kulturarbetare olika integrationsprojekt. Och fler är på gång.

Göteborgsoperan satsar mer på uppgiften än de flesta andra institutioner. Med erfarenheterna från fjolårets kör i ryggen söker operan medlemmar till sin andra internationella kör. Den första gav ny publik, nya sånger, språk plus helt nya kontaktnät. Hannah Griffiths, operans utvecklingsledare, betonar vikten av konstnärlig nyfikenhet i en satsning som hon tycker har kommit alla till godo.

– Operan vill ju vara en del av samhället, vi vill utforska det och se hur de här människorna kommer in i vår värld rent konstnärligt, säger hon.

För 29-åriga Reham Abdulsalam från Syrien har fjolårets kör betytt allt. Fyra månader tidigare hade hon kommit till Sverige tillsammans med sin kusin. Utan uppehållstillstånd befann de sig i limbo på asylboendet när representanter från Göteborgsoperan och Röda korset kom dit för att samla in de nyanländas sånger varav några sedan skulle arrangeras för kören, med originalspråket bibehållet.

– Det var underbart, vi sjöng några sånger från våra hemländer och de spelade in, säger Reham Abdulsalam.

Onsdagarnas körrepetitioner på operahuset var en höjdpunkt för de sex personer från hennes asylboende som var med i den internationella kören. Via den fick hon också kontakt med en svensk kvinna, miljöingenjör precis som hon själv. Knappt ett år senare har Reham Abdusalam inte bara uppehållstillstånd och nya vänner utan tack vare kontakterna också ett jobb.

Körens konserter växte från de två utlovade till ett bejublat framträdande på Kulturkalaset och till ett annat inför en föreställning av "Kristina från Duvemåla" på Cirkus i Stockholm.

– Jag är så tacksam. Kören var en underbar erfarenhet, jag önskar att jag kunde få göra om det, säger Reham Abdulsalam.

Körledaren Ida Rosén Hamrå berättar om ett arbete som var både oförutsägbart och underbart.

– Kördeltagarna fick sjunga sina sånger arrangerade av en svensk, men de var väldigt öppna.

– Att sjunga i kör är ju ett gigantiskt grupparbete även annars, men i den här kören ännu mer. Jag behärskade inte språken och ibland inte sångtekniken. Det var verkligen väldigt häftigt och starkt. (TT)

LÄS MER: Ledin och The Rockin Pots förevigas i konstverk

LÄS MER: Borlänge får egen integrationskör