Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korsnäs belönar för mindre spillvatten

Ingen fabrik är perfekt.
Korsnäs tar därför hjälp av sina anställdas hjärnor för att förbättra och effektivisera produktionen.
I går fick arbetarna lön för mödan.

Under 15 års tid har Korsnäs anställda kommit med förslag på hur massafabrikens produktion ska kunna effektiviseras och förbättras. Det ger klirr i kassan både för fabriken och upphovsmakaren. Vinsten som idén gett det senaste året delas lika mellan företaget och de eller den som funderat ut förbättringen.

Under förra året delades 380 000 kronor ut i belöningspremier till 90 anställda som skickat in förbättringsidéer. I går bjöds de dessutom på mat och underhållning i Korsnäs föreningshus. En av dem som prisades var Olov Friberg som funderat ut en besparing tillsammans med en arbetskamrat. Nu får de dela på 32 000 kronor.

– Det känns helt okej. Det finns många hål att fylla, säger han.

Olov Friberg lade märke till att det rann ut vatten ur ett bakvattentorn samtidigt som ett annat reglage fyllde på med nytt vatten.

– De två reglagen förstod inte varandra men det är fixat nu och därför blir det mindre spillvatten, förklarar Olov Friberg.

Med tanke på att förbättringsförslagen nu har lämnats in i 15 år borde Korsnäs vid det här laget i det närmaste vara en perfekt fabrik.

– Men det finns alltid förbättringar att göra och verksamheten utvecklas hela tiden. Det produkter vi gjorde för tio år sedan skulle knappt gå att sälja i dag, säger Korsnäs informationschef Johanna Stenson.

Nytt för i år är att Korsnäs också har skapat speciella förbättringsgrupper av Korsnäsanställda som tar sig an problem och funderar ut nya lösningar. Enligt fabrikschefen Mats Törnkvist har grupperna fungerat sensationellt bra.

– Deras arbete har lett till besparingar i mångmiljonklassen, säger han.