Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korsnäs blir Billerud Korsnäs

Papperstillverkaren Billerud och skogsbolaget Korsnäs slår sina påsar ihop och bildar ett nytt företag, Billerud Korsnäs. Största ägare blir Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik.

– Det här är bra för personalen i Gävle och för hela koncernen, säger Korsnäschefen Christer Simrén.

Samgåendet genomförs genom att Billerud köper Korsnäs av Kinnevik. I utbyte får Kinnevik aktier motsvarande 25 procent av rösterna i Billerud och 2,7 miljarder kronor i kontanter.

– Vi har inga andra planer än att vara en långsiktig och aktiv ägare i det nya Billerud Korsnäs, säger Kinneviks verkställande direktör Mia Brusell Livfors.

Det nya företaget blir en ledande aktör inom nyfiberbaserade förpackningsmaterial och förpackningslösningar med nio produktionsanläggningar och cirka 4 400 anställda.

Samordningsvinsterna beräknas uppgå till cirka 300 miljoner kronor per år, varav 60 procent på inköpssidan.

– Vi har mycket att vinna på att samordna inköp av exempelvis pumpar, kemikalier, råmaterial och transporter. Även IT-systemen går att samordna, säger Christer Simrén.

Enligt honom kommer det att innebära ”vissa förändringar” av antalet anställda. Men exakt hur de cirka tusen anställda på Gävlefabriken kommer att beröras kan han inte svara på.

– Redan i dag försöker vi minska personalstyrkan med en procent om året. Det kommer säkert att fortsätta, säger han.

Några varsel ska det inte bli tal om den närmaste tiden.

– Inte vad jag känner till nu, men jag kan ju inte gardera mig för framtiden, säger Christer Simrén.

Inte heller ser han att någon av de nio produktionsanläggningarna skulle behöva flyttas eller läggas ner.

– Varje anläggning har sin inriktning så det blir en utmärkt portfölj med ett bättre och bredare utbud av produkter. Vi får fler ben att stå på, säger han.

I och med sammanslagningen hamnar det nya huvudkontoret i Solna där Billerud har sitt huvudkontor i dag. Korsnäs förlorar alltså sitt huvudkontor i Gävle.

– Men vi kommer att ha kvar flera ledande funktioner i Gävle. Jag kommer att sitta kvar där, även om jag kommer att tillbringa mycket tid i Stockholm, säger Christer Simrén som blir vice verkställande direktör för det nya bolaget.

Affären kräver godkännande vid en extra bolagsstämma i Billerud som hålls i månadsskiftet augusti–september, samt av konkurrensmyndigheter.

– Vi förväntar oss att slutföra affären i början av oktober, säger Per Lindberg, som blir verkställande direktör för nya Billerud Korsnäs.

Både Billeruds och Kinneviks aktier steg på börsen efter beskedet om samgåendet.