Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort kö för länets barnlösa

GÄVLEBORG
Länet har en av landets kortaste köer till provrörsbefruktning.

Förklaringen är en väl fungerande vårdkedja säger Henning Thejls, verksamhetschef för länssjukhusets kvinnoklinik.
- Det flyter väldigt bra.

Tre-sju år
I Gävleborg är väntetiden bara den tid administrationen tar, kanske tre månader, säger Henning Thejls. Enligt en genomgång i Dagens nyheter är väntetiden i flera norrlandslandsting mellan tre och sju år.
Kvinnorna får förberedande behandling i Gävle av Misgena Bekuretsion, läkare på Läkarhusets gynmottagning, och själva behandlingen görs på sjukhuset i Falun och i enstaka fall på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Inga planer
Några planer på att börja med hela behandlingen i Gävle finns inte.
- IVF ska vara centraliserat, säger Henning Thejls.
I fjol blev landstinget Gävleborg generösare mot ofrivilligt barnlösa par. Ett försök med provrörsbefruktning utökades till tre och den övre åldersgränsen för kvinnor höjdes från 38 år till 40. Någon kö som de befarat blev det inte, trots att behandlingarna blev fler.
Ofrivillig barnlöshet är dock fortfarande lågt prioriterat av landstingspolitikerna. Nämnderna köper 60 förstagångsbehandlingar plus så många andra- och tredjegångsförsök som behövs.
- Jag har intrycket av att vi håller någorlunda steg med efterfrågan.

"Väldigt hotfull"

Men han är orolig för att den låga prioriteringen kommer att spela roll när länssjukhuset nu står inför mångmiljonbesparingar. I Stockholm finns förslag på att låta paren betala alla försök med provrörsbefruktning själva. Något sådant finns inte i Gävle, men Henning Thejls säger att IVF-behandling alltid är aktuell i spardiskussionen.
- Den ter sig väldigt hotfull för vår del.
- Ett problem i besparingstider är att man glömmer långsiktigt tänkande, tycker han.
Många par mår mycket dåligt av sin situation.

ANNA BAGGE