Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort sejour för Nilsson

GÄVLE
Det blev en kort sejour på länssjukhuset i Gävle för medicinområdets nye chef Hans E Nilsson. Efter bara drygt ett halvår återvänder han till näringslivet.

- Jag har fått erbjudanden om andra jobb som jag haft svårt att tacka nej till, säger han.

Superklinik
Hans E Nilsson tillträdde vid årsskiftet som chef för det nybildade medicinområdet, ett slags superklinik bestående av medicinkliniken, geriatriska kliniken, lungkliniken och infektionskliniken. Området har drygt 450 anställda.
Hans E Nilsson hade ingen sjukvårdsbakgrund utan rekryterades direkt från näringslivet. Han hade haft flera direktörsposter inom industrin, bland annat vid Birka Service i Stockholm.
Tanken var att han skulle komma in som en frisk fläkt och bidra med stadga och modernt ledarskap till sjukhusets eviga "problembarn", medicinkliniken. Kontraktet löpte på fyra år.

Erbjudanden
Men redan nu kastar Hans E Nilsson in handduken. Som skäl anger han dels att han fått erbjudanden om andra jobb, dels att han är missnöjd med möjligheterna att genomdriva förändringar.
- Förändringsprocessen här går väldigt långsamt och det är jag ovan med, säger han.
Enligt läkarfacket finns ett utbrett missnöje bland läkarna med Hans E Nilssons insatser. Bland annat anses han inte vara särskilt bra på att kommunicera.
Hans E Nilsson säger sig inte ha märkt dessa reaktioner utan tror att åsikterna om honom går isär.
- Man får olika svar beroende på vem man frågar. Det är alltid så att man kommer bättre överens med vissa än med andra, säger han.

Handplockad
Sjukhusdirektör Lena Munkammar handplockade Hans E Nilsson till jobbet och är besviken över att han hoppar av efter så kort tid.
- Det är tråkigt. Samtidigt vet jag vilka två direktörsjobb han fått erbjudanden om och förstår att han har svårt att tacka nej, säger hon.
Enligt Munkhammar har det uppstått kulturkrockar när Hans E Nilssons förändringsambitioner mött "konservatismen" inom sjukvården.
Nilsson har inte alltid fått med sig personalen på det sätt som är önskvärt. Men hon ångrar inte att hon anställde honom, han har gjort ett bra jobb, tycker Lena Munkhammar.
- Det är viktigt att vi får in nya erfarenheter och impulser i sjukvården. Sedan är det klart att Hans som alla andra har både förtjänster och brister. Ingen är perfekt.

BJÖRN HANÉRUS