Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korta vårdköer på nära håll

GÄVLE
Privatkliniker i Stockholm i all ära. Men korta operationsköer finns även på närmare håll. Bollnäs sjukhus kan erbjuda patienter knä- och höftledsplastik inom två månader.

Annons
- Vi har bara planerade operationer här numera och det gör att vi kan hålla väntetiderna nere, säger Marianne Klyvert, väntetidssamordnare vid enheten för planerade operationer i Bollnäs.

Söker sig till Stockholm
Som GD tidigare berättat har det blivit allt vanligare att gästrikar väljer bort länssjukhuset i Gävle när de ska bli opererade. Många utnyttjar det fria vårdvalet och söker sig till privatkliniker i Stockholm eller Uppsala där köerna är betydligt kortare.
Men även inom landstinget i Gävleborg går det numera att bli opererad inom rimlig tid. I alla fall om man har rätt åkomma.

Rationellare arbetssätt
Knä- och höftledsplastik och godartad prostataförstoring är exempel på ingrepp där den nya länsenheten för planerade operationer i Bollnäs har mycket konkurrenskraftiga väntetider.
Enheten startades i våras och är specialinriktad på vissa typer av planerade kirurgiska, ortopediska och gynekologiska operationer. Till skillnad från sjukhusen i Gävle och Hudiksvall bedriver Bollnäskliniken ingen akutsjukvård. Det möjliggör ett rationellare arbetssätt. Operationsprogrammen kan fullföljas utan störningar av till exempel trafikolyckor eller patienter med akuta operationsbehov.
- Vi kan bara ösa på, säger Marianne Klyvert.
Inom läkarkåren är enheten omdiskuterad. De flesta operationer utförs av läkare som lånas ut från Gävle och Hudiksvall och det är en lösning som inte är populär i alla läger.

Nöjda patienter
Patienterna däremot är i allmänhet nöjda, enligt Marianne Klyvert.
- Vi har haft många gästrikepatienter här den senaste tiden och de är tacksamma över att ha fått komma till operation så tidigt. De klagar inte över att behöva åka till Bollnäs utan ser det som en rolig utflykt, säger hon.

Extra trygghet
Ortopedpatienterna opereras av samma läkare som de tidigare haft vid sjukhusen i Gävle och Bollnäs.
Det innebär en extra trygghet, menar Marianne Klyvert.
Ekonomiskt finns en fördel att välja Bollnäs framför en klinik utanför Gävleborg. Landstinget bekostar resan till Bollnäs medan patienten själv får stå för resekostnaderna vid en operation på en utomlänsklinik.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se