Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortare arbetstid för att undvika varsel

Hela personalen på Sandvik Process Systems i Sandviken minskar arbetstiden för att slippa uppsägningar. Metallarna ska under ett halvår jobba 80 procent av normaltid, mot 90 procent av lönen.

– Det är aldrig roligt att tvingas gå ner i tid, men vi gör det här för att undvika varsel, säger Jimmy Bergsman, ordförande för IF Metall på Sandvik Process Systems.

Bolaget, med 120–130 anställda i Sandviken, har hittills inte drabbats av några uppsägningar. Men orderläget har försämrats dramatiskt och utan några andra insatser hade jobben för flera av de anställda varit i fara.

Nu får sex–sju anställda avtalspension och resten går ner i arbetstid, med början den 1 juni. Metallarna går ner på 80 procent medan tjänstemännen drar ner till 90 procent.

De 90 kollektivanställda får lön som om de hade jobbat 90 procent. Om någon ändå blir varslad under perioden fram till sista december utgår full lön för hela perioden.

– Vi har redan tappat ekonomiskt med minskade skifttillägg, säger Jimmy Bergsman.

På Sandvik Materials Technology har tjänstemannafacken fått ett eget avtalsförslag om arbetstidsförkortning. Enligt det förslaget ska tjänstemännen från i sommar gå ner på 80 procent med 80 procent av lönen.

Alternativet till den neddragningen är ett nytt stort varsel, tror Unionens förhandlare, Bengt Larsson. Det varslet skulle kanske beröra över 200 personer och slå betydligt hårdare än det varsel som lades i november förra året.

Trots att det omfattade upp emot 300 tjänstemän behövde bara 20 sägas upp, eftersom många valde att sluta på Sandvik eller gick i pension. Ett 50-tal fick också avtalspension.

– De verktygen har vi ju inte kvar, säger Bengt Larsson.

”Det är aldrig roligt att tvingas gå ner i tid, men vi gör det hör för att undvika varsel.”

Jimmy Bergsman

IF Metall Sandvik Process Systems