Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortare väntetid för cancerpatienter

Väntetiden för patienter med cancer i urinblåsan eller urinvägarna har minskat med mer än två tredjedelar i länet.

Region Gävleborg har sedan ett och ett halvt år arbetat med att korta vätetiderna för patientgruppen.

Genom nya och gemensamma rutiner agerar vården snabbare när en patient har blod i urinen. Undersöks det mer omgående kan cancer i urinvägar eller urinblåsan upptäckas tidigt. Innan rutinerna infördes fick en patient med misstänkt cancer behandling först efter 58 dagar, nu är väntetiden bara 17 dagar.

Vid Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) senaste jämförelse av överlevnaden i urinblåsecancer hörde Gävleborg till de län där minst andel patienter överlevde efter diagnos. Knappt 70 procent av patienterna levde fem år efter att det fått diagnosen. För riket är samma siffra 74,7 procent och i Blekinge där överlevnaden är bäst är det nära 82 procent.

Regeringen och SKL har enats om att väntetiderna inom cancervården måste kortas. Fem diagnoser har prioriterats, det är blodcancer, huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckcancer och cancer i urinblåsa och urinvägar.