Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korttidsvecka för tjänstemännen

Tjänstemännen på Sandvik Materials Technology i Sandviken sänker sina löner med 13 procent och minskar arbetstiden med 20 procent.
Avtalet mellan Sandvik och de tre tjänstemannafacken blev klart i går.

Annons

Förhandlingarna om arbetstidsförkortningen inleddes direkt efter varselförhandlingarna på tjänstemannasidan men har dragit ut på tiden. Först i går lyckades parterna komma överens.

Arbetstidsförkortningen gäller drygt 1 200 tjänstemän och inleds den 1 juli.

Avtalet gäller fram till årsskiftet. De tidigare arbetstidsavtalen löper fram till den 31 mars nästa år, men tjänstemännen ville ha en kortare avtalsperiod.

– De satte upp det som ett villkor för avtalet, säger Per-Olof Stålesjö, personalchef på Sandvik Materials Technology.

Bengt Larsson på Unionen vill inte gå in på varför det var ett villkor, men han hoppas att ett halvår med kortare arbetstid ska räcka

– Vi hoppas att det ska ha vänt innan dess, säger Bengt Larsson på Unionen.

Han ser inte gårdagens vinstvarning som ett tecken på att läget har försämrats ytterligare.

– De vinstvarnar inte för framtiden utan för det som har varit. Vi tror att det är på väg att svänga, säger Bengt Larsson.

Förutom bruttolönesänkningen avstår tjänstemännen från 2009 års lönerevision. Den omvandlas i stället till en tidsbank.

I andra arbetstidsavtal har också resultatbonusen använts för att betala den sänkta arbetstiden, men den är redan utbetald till tjänstemännen.

Under avtalsperioden förbinder sig Sandvik att inte lägga något nytt varsel. Däremot kan avtalet sägas upp om affärslaget försämras eller förbättras.