Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körvänner från när och fjärran

Hela tusen personer fyller scen och salong, vilken stämning när Forsbacka kammarkör fyller 50 och bjuder in körvänner från när och ­fjärran till den första av tre jubileumskonserter.

Carl Orffs genombrottsverk Carmina Burana från 1937 känner nog de flesta igen, särskilt satsen O Fortuna har använts (till leda) i allt från reklam till sport och film.

Carmina Burana är en samling om 240 medeltida dikter från Bayern. Orff tonsatte 25, vilkas övergripande teman sammanfattas väl av presentatören Kalle Zerpe: våren, kärleken och krogen.

Carl Orff verkade under Tredje riket, ansågs länge vara medlöpare men har senare rentvåtts. Jag har alltid känt en obekväm dubbelhet inför Carmina Burana, uttrycket är delvis pompöst och hårt ödesmättat, som manande till dyrkan och underkastelse. Men det är ett storslaget verk, för sångare och musiker en härlig utmaning.

Att det lokala kulturlivet är något att räkna med får vi uppleva i en sprakande kraftfull och vältajmad version under Håkan Sunds skärpta ledning. Solisterna Nina Strang Brydewall och Calle Lindén sätter extra guldkant förstås. En eloge till Calle, som förutom att sjunga baryton ersätter halssjuke tenoren Daniel Ralphsson.

Inledande O Fortuna är medryckande stark med tunga pukslag och upprymt tempo. Våren är första tema och när Calle kommer in är det skönt att följa röstens klara linje mot spröda stråkar. Ljumma vårvindar och rent ryska körpartier fullbordar det hela innan det är dags för del 2, på krogen. Lindén inleder och river ner applåder med sin bäriga röst. Svan på fat serveras med dissonanser, parodiskt träblås och jazzsväng, kören skäller och orkestern spelar um-pa.

Tredje temat är kärlek. Barnkören, så bra de sjunger med Ninas mjuka, läckert vibrerande sopran i en orientalisk melodi. Vilken rytmik i satsen med baryton, kör och slagverk och så bra orkestern håller undan för solisterna, hela vägen. Med engagemang, känsla och skönt körbrus färdas vi mot finalen där alla är med.

Sprakande var ordet – och grattis!

Camilla Dal