Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körversioner av Benny Anderssons folkkära låtar

Benny Andersson har inte spelat i Gävle sedan 1960-talet.
Men nu på fredag kommer han till Gävle konserthus tillsammans med Gustaf Sjökvists kammarkör.

Det var ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till. Dirigenten Gustaf Sjökvist, som gick ur tiden förra året, frågade Benny Andersson för fem år sedan om de inte kunde spela in en skiva med hans musik.

– Gärna för mig! svarade jag. Sedan gick det av sig själv.

Resultatet blev skivan "Kärlekens tid" som gavs ut 2015. Benny Andersson berömmer kören och det arbete som Gustaf Sjökvist har gjort. Ett arbete som Cecilia Rydinger Alin har tagit vid; hon dirigerar även konserten i Gävle.

– De är så samsjungna och tighta! säger han.

Konserten innehåller inte bara musik av Benny Andersson själv, som medverkar som pianist.

Exakt vad som kommer spelas kan han inte förtälja, men i presentationen av de utsålda konserter i Eric Ericsonhallen i Stockholm som är upprinnelsen till denna miniturné nämns namn som Hugo Alfvén, Anna Cederberg Orreteg, Gösta Nystroem, Ingvar Lidholm och Jan Sandström.

Att turnén stannar i Gävle som en av fyra orter är nog inte en slump. Benny Andersson känner till att Gustaf Sjökvist hade en nära relation med Gävles musikliv – han grundande Gävle symfonikör som ett komplement till Gävle Symfoniorkester – och han tror att kören valt Gävle av just denna anledning. Själv har han hört Gävle konserthus berömmas och ser fram emot ett besök där.

Hur påverkas din musik av att sjungas av en kör?

– Musiken får en annan personlighet. Flera är skrivna för kör från början, som ”Skrift till snön”. Men en låt som ”Anthem” var aldrig tänkt att sjungas av en kör.

Benny Anderssons välkända melodier får onekligen en ny dimension av att sjungas av en kör. I synnerhet en som ”Var hör vi hemma” från ”Kristina från Duvemåla”, där rösterna manar fram textens budskap. Och ”Anthem” blir mer eftertänksam och ömtålig i kammarkörens version.

Upptäckte du någonting nytt i någon av låtarna när du hörde den i körens version?

– Jag kan ju min musik, så jag har inte upptäckt någonting nytt i den. Men däremot tycker jag om att höra den i en ny skepnad.

*

Läs mer: Benny Andersson besöker Gävle i höst